Zdroje bílkovin v potravinách, se kterými hubnutí půjde jako po másle

Kdo chce být zdravý a v dobré kondici, ten by se měl spřátelit s bílkovinami. Vždyť jsou dobré na tlak i cholesterol, ale pomocnou ruku podávají i při dietě. Poradíme, kde je získat!

Žádné bílkoviny, žádný život? I tak to s trochou nadsázky můžeme říct. Proč se na nich tolik bazíruje a jak vám pomohou při hubnutí?

Ve štychu vás nenechají

Z vědeckého pohledu má strava s dostatkem bílkovin zásadní přínos pro metabolické zdraví, od něhož se odvíjí zase emocionální odolnost, dobré kognitivní zaměření, harmonické psychické rozpoložení a vlastně i tolerance ke konzumovaným potravinám, která minimalizuje riziko trávicích potíží (1). Tak to máme první přínos proteinů. A co ty další? Pokud plánujete hubnutí, nebo se v dietním režimu právě nacházíte, měli byste vědět, že bílkoviny také snižují úroveň hormonu ghrelinu a naopak zvyšují hladinu leptinu, čímž navozují a hlavně prodlužují pocity sytosti (2) a výrazně omezují kalorický příjem. V kostce řečeno – více bílkovin rovná se méně kilogramů.

Svalová hmota roste před očima

Zmíněné oceňované látky jsou potřebné i pro budování svalové hmoty (3), přičemž posilují kosti (4), regulují škodlivý cholesterol a normalizují krevní tlak (5). Rovněž urychlují regeneraci po náročném cvičení i fyzickém zranění (6) a zvyšují kvalitu života (7). Kolik jich denně jíst? Doporučená denní dávka se pohybuje v rozmezí 0,8 až 1,5 gramů na jeden kilogram tělesné váhy. Bohaté potravinové zdroje jsou pak tyhle!

Jděte na to od lesa

Štědrých proteinových dárců existuje požehnaně, takže si vybere opravdu každý. Jejich seznam zahrnuje tofu, vaječné bílky, řecký jogurt, sójové mléko i kuřecí, hovězí a vepřové maso. Dále pak tučné ryby, ančovičky, pistácie, quinou, dýňová a chia semínka, luštěniny a ovesné vločky. Už si pomalu sepisujete nákupní seznam?

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15941879/, (2) www.healthline.com/nutrition/ghrelin, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22958314/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373952/, (5) www.jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/201882, (6) www. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16998142/, (7) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23828275/






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat