Když se do léta ve formě vzdaluje mílovými kroky

05.05.2023 | Hubnutí

Jakmile se dny prodlužují a počasí se začíná umoudřovat, zatouží většina z nás shodit přebytečná kila, která jsme během zimy nabrali. Hubnutí je však velmi ošemetná záležitost, s čímž má své zkušenosti každý, kdo se o to již někdy pokoušel. Existuje totiž několik běžných chyb, které vám mohou vaši snahu značně zkomplikovat.

V tomto článku se podíváme na ty nejčastější, a také na to, jak se jim vyhnout.

Nadhodnocování spalování kalorií

S hezkým počasím venku to doslova láká k venkovním aktivitám jako je jízda na kole, běhání nebo pěší túry. Ovšem to, že se začnete trochu více hýbat, neznamená, že můžete nekontrolovatelně sníst na co přijdete. Často se pak stává, že lidé mají tendenci přeceňovat počet kalorií, které při aktivitě spálili. Mějte na paměti, že jak jízda na kole, běh nebo dokonce i hodina intenzivního cvičení spálí jen několik stovek kalorií, přičemž jeden vydatný oběd ve fast foodu nebo venkovním bufetu může obsahovat až tisíc kalorií. Ujistěte se tedy, že si pečlivě hlídáte příjem kalorií a nezapomeňte své běžné aktivity obohatit také silovým tréningem v posilovně, který je zásadní pro budování svalů, a tudíž i zrychlení metabolismu.

Nedostatek spánku

Zimní měsíce by člověk nejraději celé prospal. Na jaře je proto lákavé si všechno vynahradit a zůstávat vzhůru do pozdních hodin, avšak nedostatek spánku může celé vaše úsilí o hubnutí zcela sabotovat. Nedostatek spánku může totiž rozhodit hormony, které regulují hlad a sytost, což následně vede k přejídání a přibírání na váze. Zaměřte se na to, abyste spali 7–8 hodin každou noc. Vaše tělo a metabolismus pak budou fungovat optimálně.

Ignorování stresového faktoru

Když jste ve stresu, vaše tělo produkuje kortizol, hormon, který může způsobit ukládání tuku kolem břicha. Mnoho lidí navíc jídlo využívá jako způsob, jak se vyrovnat se stresem, což vede k přejídání a přibírání na váze. Pokud cítíte, že jste neustále ve stresu, poohlédněte se po zdravých způsobech, jak s ním bojovat, jako je cvičení, meditace nebo čtení.

Sice zdravě, ale mnoho

Další častou chybou je domnívat se, že když jíte zdravé potraviny, můžete toho sníst kolik chcete. Je sice pravda, že zdravé potraviny jako ovoce, zelenina, ořechy a libové bílkoviny jsou pro vaše tělo velmi přínosné, nicméně i v tomto případě je důležité hlídat si velikost porcí. Kalorie totiž obsahují veškeré potraviny, i ty zdravé. A jak se říká: všeho moc je příliš. Věděli jste, že například 100 g ořechů obsahuje okolo 600 kcal, což se rovná většímu obědu?

Dávejte si tedy pozor, kolik čeho jíte, a pokud myslíte hubnutí opravdu vážně, pořiďte si kuchyňskou váhu nebo odměrky, abyste měli své porce pod kontrolou.

Přílišné lpění na výsledku

Je přirozené, že chcete klesající číslo na váze vidět co nejdříve, avšak přílišné lpění na rychlém výsledku vás může velice brzy demotivovat a odradit od další snahy. Pamatujte, že hubnutí není jen o výsledku. Je to cesta, jež kromě čísla na váze poukazuje také na pokrok, který jste zvládli, a jako důkaz můžete brát mimo jiné i to, jak vám sedí oblečení, jak se cítíte a kolik máte energie. Nedovolte, aby ručička na váze ovlivnila, nebo zhatila vaši motivaci.

Pokud jste se letos na jaře rozhodli hubnout, podnikněte proaktivní kroky, abyste se výše uvedeným chybám vyhnuli. Nezapomeňte věnovat pozornost příjmu kalorií, jíst menší porce častěji, snažte se zvládat stres, trávit svůj volný čas aktivně a nefixovat se příliš na číslo na váze. S trochou práce a disciplíny se vám podaří vašeho cíle dosáhnout, a vy si budete moci užívat všech výhod zdravého a aktivního životního stylu.

Zdroje: názor autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat