Díky dostatečně dlouhému spánku můžete mít plošší břicho

Spíte zhruba šest hodin denně, protože vám to stačí? Pak se vám okolo pasu i vnitřních orgánů zřejmě hromadí tuk, kvůli kterému se vám nedaří dopnout kalhoty.

Plavková sezona se pomalu a jistě blíží, takže otázka plochého břicha začíná být hodně aktuálním a vyhledávaným tématem. Jak na něj? Ano, pomyslný břišní „pekáč buchet“ je hlavně o jídle a pravidelném cvičení. Jenže pokud nebudete dostatečně dlouho spát, přijdou kila zeleniny i kvanta těch otravných sklapovaček a dalších mučících cviků úplně vniveč. A to jako vážně.

Faldíky kvůli ponocování?

Přímou souvislost mezi spánkovou deprivací a viscerálním tukem, který se hromadí kolem životně důležitých orgánů, přičemž bývá často spojován s metabolickým onemocněním, inzulínovou rezistencí i rizikem rakoviny, zkoumala studie zveřejněná v magazínu Sleep Medicine (1). Zahrnovala pak údaje od více než 5 100 dospělých ve věku 18 až 59 let, kteří reagovali na americký průzkum National Health and Nutrition Examination Survey z let 2011–2012 a 2013–2014. Všichni respondenti nejenže vyplňovali údaje v on-line dotazníku, jež byl zaměřen na jejich obvyklé denní i noční návyky, podstoupili také rentgenové měření hmoty tělesného tuku.

Nespím, proto tloustnu. Hlavně v pase!

Asi každý ví, že se doporučuje spát sedm až osm hodin denně, což je prý tak akorát (2). A teď ruku na srdce, dodržujete to? Z poznatků výše zmíněné studie (1) totiž vyplynulo, že spánek trvající okolo šesti hodin způsobuje nárůst viscerální tukové hmoty až o 12 gramů. Že je to zanedbatelné množství? V konečném důsledku vlastně ani ne, když člověk bojuje o každý centimetr zeštíhlení! Toto zjištění se přidává na seznam dobře známých negativních důsledků častého ponocování, a to k bodům, jako je zvýšené riziko infekcí, rychlejší a okem viditelné stárnutí mozku, oslabení imunity nebo nežádoucí změny chování. Co naplat, práce na udržení zdraví a plochém bříšku vážně začíná už v posteli…

Zdroj: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1389945723000990?via%3Dihub#abs0010, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK20359/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat