Skořice jako tajná zbraň proti břišnímu tuku

Trocha skořice prostě k mnoha pokrmům patří: špetka zjemní rýžový nákyp nebo palačinky a ve skořicových šnecích je nepostradatelná. Dokonce i některé těstoviny chutnají lépe s nádechem hnědého prášku posypaného navrchu. Koření ale chutná nejen báječně vánočně, mletá kůra má prý také skutečné superschopnosti: pomáhá prý proti vysokému krevnímu tlaku, vypadávání vlasů a přebytečných kilogramech. Ale je to skutečně pravda? 

Bývala mimořádně cenná a musela se složitě přepravovat lodí. I dnes má prý zvláštní schopnosti: pomáhá prý proti vysokému krevnímu tlaku, bolestem hlavy a střevním potížím (1). Je nahnědlé koření opravdu nejen lahodné, ale i léčivé? A proč byste toho neměli jíst příliš mnoho, v jakém okamžiku to začíná být zdraví škodlivé?

Původ skořice

Skořice se získává z kůry speciálních stromů, z tenké vrstvy lýka na silnějších větvích. Když se kůra sloupne noži, sama se stočí. Šest až deset válečků kůry se zatlačí do sebe, aby byl skořicový váleček pěkný a stabilní. Poté se suší. Čím tenčí jsou jednotlivé vrstvy kůry, tím jemnější je prý vůně skořice a tím lepší je její kvalita (2).

Tyčinky skořice koupíte běžně – můžete je dát celé třeba do horkých nápojů, aby byly aromatičtější, nebo si je čerstvě sami namlít rašplí. Skořice je také k dispozici již mletá jako hnědý prášek. Dnes si můžete koupit i skořicové květy, skořicový čaj nebo skořicový olej (2). 

Je skořice zdravá?

O skořici se říká, že má mnoho zdraví prospěšných vlastností. Údajně povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje činnost střev. Dokáže učinit jídlo stravitelnější a působí proti pocitu plnosti. Skořice Cassia ale obsahuje i sekundární rostlinnou látku kumarin, která je ve velkém množství škodlivá (3).

Lze zhubnout díky skořici?

Skořice se skládá z vody, sacharidů, vlákniny, bílkovin a malého množství tuku. Obsahuje také důležité množství vápníku, železa a vitaminu K. Dokonce může pomoci snížit břišní tuk. Skořice se považuje za potenciální zdroj přírodních antioxidantů. Usnadňuje tedy transport glukózy v buňkách a zefektivňuje tak metabolismus. Spoléhat se ale jen na sílu skořice se nedoporučuje (4). 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/, (2) www.en.wikipedia.org/wiki/Cinnamon, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7002824/, (4) www.linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0261561419300718






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat