Skořice jako tajná zbraň proti břišnímu tuku

Trocha skořice prostě k mnoha pokrmům patří: špetka zjemní rýžový nákyp nebo palačinky a ve skořicových šnecích je nepostradatelná. Dokonce i některé těstoviny chutnají lépe s nádechem hnědého prášku posypaného navrchu. Koření ale chutná nejen báječně vánočně, mletá kůra má prý také skutečné superschopnosti: pomáhá prý proti vysokému krevnímu tlaku, vypadávání vlasů a přebytečných kilogramech. Ale je to skutečně pravda? 

Bývala mimořádně cenná a musela se složitě přepravovat lodí. I dnes má prý zvláštní schopnosti: pomáhá prý proti vysokému krevnímu tlaku, bolestem hlavy a střevním potížím (1). Je nahnědlé koření opravdu nejen lahodné, ale i léčivé? A proč byste toho neměli jíst příliš mnoho, v jakém okamžiku to začíná být zdraví škodlivé?

Původ skořice

Skořice se získává z kůry speciálních stromů, z tenké vrstvy lýka na silnějších větvích. Když se kůra sloupne noži, sama se stočí. Šest až deset válečků kůry se zatlačí do sebe, aby byl skořicový váleček pěkný a stabilní. Poté se suší. Čím tenčí jsou jednotlivé vrstvy kůry, tím jemnější je prý vůně skořice a tím lepší je její kvalita (2).

Tyčinky skořice koupíte běžně – můžete je dát celé třeba do horkých nápojů, aby byly aromatičtější, nebo si je čerstvě sami namlít rašplí. Skořice je také k dispozici již mletá jako hnědý prášek. Dnes si můžete koupit i skořicové květy, skořicový čaj nebo skořicový olej (2). 

Je skořice zdravá?

O skořici se říká, že má mnoho zdraví prospěšných vlastností. Údajně povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje činnost střev. Dokáže učinit jídlo stravitelnější a působí proti pocitu plnosti. Skořice Cassia ale obsahuje i sekundární rostlinnou látku kumarin, která je ve velkém množství škodlivá (3).

Lze zhubnout díky skořici?

Skořice se skládá z vody, sacharidů, vlákniny, bílkovin a malého množství tuku. Obsahuje také důležité množství vápníku, železa a vitaminu K. Dokonce může pomoci snížit břišní tuk. Skořice se považuje za potenciální zdroj přírodních antioxidantů. Usnadňuje tedy transport glukózy v buňkách a zefektivňuje tak metabolismus. Spoléhat se ale jen na sílu skořice se nedoporučuje (4). 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/, (2) www.en.wikipedia.org/wiki/Cinnamon, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7002824/, (4) www.linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0261561419300718






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat