Z alkoholu opravdu přiberete

Může i jedna jediná sklenka alkoholu narušit vaše dietní úspěchy? To si pište! Kolik kalorií má pivo nebo víno? A jak se k tomu všemu staví játra a metabolismus?

Ačkoli děláte všechno správně, nadbytečná kila se vás stále drží jako klíště. Ouha! Že by se nějaká chybička přece jenom vloudila? Vypadá to tak. Tou chybou může být alkohol, který je všechno, jen ne dietním pomocníkem. Jak a proč vám hází klacky pod nohy?

Kalorie, které určitě nechcete

Když se hubne, jde o každou kalorii. A alkoholické nápoje jich mají skutečně hodně. Pokud si dáte rovnou dvě sklenky, můžete jich získat až 300, což je přibližně 12 procent denního doporučeného kalorického přijmu u mužů a 15 procent u žen. Tyto kalorie jsou navíc prázdné, což znamená, že nemají absolutně žádnou nutriční hodnotu. Dvojka bílého vína je v tomto směru srovnatelná s velkou zmrzlinou a půllitr piva lze zase přirovnat k čokoládové tyčince. Asi se tedy nelze divit, že konzumace jinak zvané metly lidstva bývá vnímána jako hlavní rizikový faktor nadváhy i obezity, že (1, 2)?

Hormony i játra v ohrožení

Dostane-li se alkohol do těla, játra ho filtrují stejně, jako kteréhokoli jiné látky. Pokud tuto těžkou práci ale při jeho větší spotřebě vykonávají často, podepíše se to na jejich činnosti. To zase negativně ovlivní metabolizaci tuků i sacharidů, což představuje dietní překážku. Dalším úskalím je jeho působení na hormonální rovnováhu, neboť pití vína, piva i destilátů zvyšuje hladinu kortizolu, přičemž zasahuje i do estrogenu a testosteronu. To stěžuje budování svalů a zpomaluje látkovou výměnu (3). Jakým dalším způsobem hraje proti vám?

Méně spánku, více hladu

Zda alkohol pomáhá usnout? Opravdu jen někomu. V konečném důsledku oddaluje REM fázi spánku, čímž noční odpočinek bývá přerušovaný a nekvalitní (4). Kvůli tomu je člověk pochopitelně unavený a tělo ho nabádá ke konzumaci sladkostí a tučných potravin, aby doplnilo chybějící energii. Za těchto nepříznivých podmínek se kila shazují opravdu jen horko těžko.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5650014/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4338356/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3307043/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4666864/ 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat