Negativa při přechodu na keto dietu

18.09.2022 | Hubnutí

Média jsou zaplavena známými osobnostmi, které hubnou podle zásad ketogenní diety a představují své, někdy draze vykoupené, úspěchy. Plán s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuků sice slibuje rychlou ztrátu hmotnosti, ale je třeba počítat i s vedlejšími účinky.

Ketogenní dieta – také známá jako „keto dieta“ nebo jen „keto“ – je ohledně redukce tělesné hmotnosti velkou věcí. Propagují ji celebrity jako Halle Berry, Kourtney Kardashian nebo Mahulena Bočanová. Dieta je postavená na snížení sacharidů na 50 gramů denně nebo méně, a to proto, aby se tělu pomohlo dosáhnout stavu ketózy, ve kterém musí na energii spalovat tuk (spíše než cukr) (1).

Lékaři říkají, že keto dieta může být užitečná při léčbě epilepsie (2). Sice úplně není jasné proč, ale zdá se, že ketóza snižuje frekvenci záchvatů. Přesto někteří lékaři varují před nepříjemnými vedlejší účinky, zdravotními riziky a neudržitelnosti této stravy. S čím vším je třeba počítat, pokud se do podobného stravovacího plánu pustíte?

Keto chřipka

Někteří lidé hlásí, že když přejdou na ketózu, je jim prostě špatně. Někdy se mohou objevit zvracení, gastrointestinální potíže, velká únava a letargie. Tato takzvaná keto chřipka obvykle po několika dnech přejde, nicméně psychicky vykolejí nejednoho strávníka, který se potýká zejména s neschopností vykonávat běžné denní úkoly. To se děje proto, že tělu dojde cukr a musí tak začít využívat tuk. Kvůli tomu se dostavuje malátnost a právě i únava (3).

Průjem

Pokud při ketogenní dietě častěji utíkáte na toaletu, je to taky běžné. Žlučník, tedy orgán, který produkuje žluč, pomáhá odbourávat tuk ve stravě – a cítí se „přetížený“. Průjem také může být způsoben nedostatkem vlákniny v keto dietě, k čemuž obvykle dochází, když někdo omezí sacharidy (jako celozrnný chléb a těstoviny) a nedoplňuje další potraviny bohaté na vlákninu, jako je zelenina (3).

Ketoacidóza

Pokud máte diabetes typu 1 nebo typu 2 a nekonzultujete svůj nápad přejít na keto dietu se svým lékařem, pěkně si zahráváte. Ketóza může být skutečně užitečná pro lidi, kteří mají problémy s hyperglykemií, ale musíte si dávat velký pozor na hladinu cukru v krvi a kontrolovat hladinu glukózy – i několikrát denně. Je to proto, že u lidí s diabetem může ketóza vyvolat nebezpečný stav nazývaný ketoacidóza. Lze si ho představit tak, že tělo ukládá příliš mnoho ketonů (kyselin vznikajících jako vedlejší produkt spalování tuků) a krev se stává kyselou, což může poškodit játra, ledviny a mozek (3).

Návrat na původní hmotnost

Keto dietu není vhodné držet dlouhodobě. Vždy je moudré ihned po jejím skončení přejít k udržitelnějšímu dietnímu plánu. Ale problém je, že jakmile se tak stane, většina lidí zpátky nabere hodně ze ztracené váhy. Vysvětlení je jednoduché – dotyční začnou přijímat víc sacharidů (3).

Méně svalové hmoty, snížený metabolismus

V důsledku s rychlejším úbytkem hmotnosti spojeným s „ketovkou“ se může dostavit ztráta svalové hmoty, a to zvláště, pokud jíte mnohem více tuku než bílkovin. Ano, zhubnete, ale ve skutečnosti se nejedná o tuky, ale svaly. A protože svaly spalují více kalorií než tuk, negativně to ovlivní váš metabolismus. Pokud tedy keto dieta, tak s rozumem a ideálně pod dohledem odborníka (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6361831/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8752375/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat