Omezení příjmu sacharidů srazí kila na kolena

29.04.2022 | Hubnutí

Nízkosacharidové diety jsou v módě. Slibují, že tělo dostanou do ketózy, což je stav, stav při kterém organismus získává většinu energie z tuků a nikoli ze sacharidů. Že takhle můžete zhubnout? Tak říká se to, ale co když si váhu jen chcete udržet? Pomůže vám, když se sacharidů vzdáte?

Lidské tělo je přírodou naprogramované tak, aby se při hubnutí, ať už dobrovolně, nebo nedobrovolně, chránilo tím, že zvýší nutkání k jídlu. Proto je snižování tělesné hmotnosti taková dřina. Ti, kdo to zažili na vlastní kůži, vědí.

Kdo chce hubnout, musí mít odvahu

Schopnost nadále hubnout se postupem času stává těžší a těžší, protože chuť k jídlu stoupá, zatímco přijaté kalorie si tělo ukládá jako tuk. Navíc platí, že dostanete-li se na vysněnou váhu, ještě nic není vyhráno. Studie (1) zveřejněná v časopise BMJ poukázala na to, že typ jídla, které konzumujete, může ovlivnit, na jak dlouho (a zda vůbec) si získanou siluetu udržíte.

Účelem této studie (1) bylo zjistit, zda různé úrovně sacharidů ve stravě mohou zabránit metabolickým výkyvům a změnám. Účastníci byli nejprve nasazeni na redukční dietu, aby zhubli asi 12 % své počáteční hmotnosti. V další fázi se 164 dobrovolníků, kteří na tento úbytek hmotnosti dosáhli, náhodně rozdělili do jedné ze tří testovacích skupin.

I na mírné změně jídelníčku záleží

Jednalo se o dietu s vysokým obsahem sacharidů (60 %) a nízkým obsahem tuků (20 %), mírnou uhlohydrátovou (40 %) a tukovou (40 %) dietu, pak taky dietu s nízkým obsahem sacharidů (20 %) a vyšším obsahem tuků (60 %). (Množství proteinu bylo ve všech skupinách stejné, jednalo se o 20 %.)

Typy potravin v každé dietní skupině byly navrženy tak, aby byly co nejpodobnější, ale lišily se v množství: Skupina s vysokým obsahem sacharidů jedla více celozrnných výrobků, ovoce, luštěnin a nízkotučných mléčných výrobků. Naproti tomu skupina s nízkým obsahem sacharidů přijímala více tuku, ale vyloučila všechna obiloviny a některé ovoce a luštěniny. Účastníci dietu dodržovali po dobu 20 týdnů, během kterých jim byl měřen celkový energetický výdej. A jak to celé dopadlo?

Ten největší benefit ze všech

Prokázalo se, že při sníženém příjmu sacharidů se dobrovolníkům, kteří je tělu dodávali v menším množství, redukovalo množství hormonu ghrelinu, což těmto jedincům pomáhalo při udržování váhy. Snížil se i další hormon regulující chuť k jídlu, a to leptin (1). Tato studie odhaluje, že by se lidé, kteří chtějí mít dlouhodobou kontrolu nad svou hmotností, měli zaměřit spíš na sacharidy než kalorie.Takže ano, se sacharidy opatrně!

Zdroje: (1) www.bmj.com/content/363/bmj.k4583






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat