Nejčastější otázky fitness začátečníků

16.03.2023 | Fitness

Začátky jsou vždycky těžké a cílené otázky se správnými odpověďmi je dokáží ulehčit.

Každá cesta začíná prvním krokem

Stejně tak je to i se započetím dlouhé cesty za vysněnou postavou, která může být zejména ze začátku velmi frustrující až zastrašující. Všechny ty cviky, které se musíte naučit, stravovací plány, které je třeba dodržovat, síla a vůle, kterou je potřeba budovat, nemluvě o sebevědomí, na němž se pracuje ze všeho nejhůře.

Avšak to nejtěžší jste již učinili, věřte tomu nebo ne. Rozhodnutí začít s novým režimem a začít dělat kroky ke zlepšení svého zdraví jsou absolutně to nejlepší, co můžete pro sebe udělat, a to nejen pro své tělo ale především také pro svou mysl (psychiku).

Takže se poplácejte po zádech, a inspirujte se našimi tipy, jak své začátky využít na maximum, abyste dosáhli co nejlepších výsledků, podle toho, co přesně od své nové cesty očekáváte. Zda chcete především zhubnout, anebo spíše nabírat svalovou hmotu.

Než však začnete se samotným cvičením, vyvstává zásadní otázka, a to hned ve vstupních dveřích fitness center.

Jak používat stroje a náčiní ve fitku?

Pro úplné začátečníky může být tělocvična místem plným stresu a zmatku. To je přesně ten důvod, proč je vhodné zaplatit si osobního trenéra (ideálně na 8 až 10 lekcí).

Proč? Naučí vás, kterou svalovou skupinu každý stroj posiluje, stejně jako správnou techniku cvičení, správné dýchání a počet opakování. Dobrý trenér vám také pomůže vytvořit cvičební program, který je vhodný pro vaši současnou úroveň kondice, konkrétní cíle a zároveň bere v potaz všechna vaše zranění nebo omezení.

Co a jak mám cvičit, abych zhubl/a?

Pokud jde o hubnutí, potřebujete kombinaci silového tréninku a kardiovaskulárního cvičení. Mnoho lidí dělá tu chybu, že provádí příliš mnoho kardia a zanedbávají posilování. Myslí si, že jim se spalováním tuků pomohou jedině běžecké pásy, kola a steppery, což je zásadní omyl!

Jistě, kardio vám skutečně pomůže spálit přebytečné kalorie. Nicméně, je to právě silový trénink, který stimuluje váš metabolismus, a to je podstatné si uvědomit. Řekněme zjednodušeně, že díky posilování se z vás stane stroj na spalování tuků, jelikož svaly během zátěže spotřebují spoustu energie, a čím více svalů máte, tím více spalujete. Pravidelný silový tréning vaše tělo vytvaruje, a vy konečně dosáhnete vytoužené siluety.

Pro dosažení těchto výsledků je vhodné alespoň tři až čtyři dny v týdnu zvedat činky, a do toho přibližně 3–4x týdně zařadit kardio (nejlépe ráno nebo hned po silovém tréninku).

Co a jak mám cvičit, pokud chci nabrat svaly a zvýšit sílu?

Pro budování síly a svalů budete potřebovat dobře navržený silový tréninkový program, který primárně využívá volné váhy a komplexní cviky. Pokud jde o to, jak často (kolikrát v týdnu) cvičit, nejčastější vzorec pro začátečníky je: 2+1 (tedy dva dny cvičit, 1 den volno), případně 2+2 (dva dny cvičit a dva dny volno), a tak pořád dokola. To vám umožní pořádně procvičit každou svalovou skupinu alespoň jednou týdně a zároveň vám poskytne dostatek odpočinku a regenerace (kdy dochází ke skutečnému růstu).

Důležité je primárně se zaměřit na hlavní svalové skupiny, jako jsou záda, kvadricepsy, hamstringy, hrudník/prsa a ramena. Ty pak vhodně zkombinovat s menšími svalovými skupinami jako jsou bicepsy, tricepsy, břišní svaly, a nezapomínejte ani na předloktí a lýtka. Se správným rozložením tréningu vám poradí zkušený trenér.

Před samotným posilováním vždy proveďte jednu až tři zahřívací série, a až poté sáhněte po těžkých činkách.

Závěr

Nezapomeňte, že cvičení je jen pouhá část celého procesu transformace. Stejně tak důležitá (respektive nejdůležitější) je správná výživa. Nezapomínejte tělu dodávat důležité vitamíny a minerály. Jezte pestrou stravu, a nechejte si poradit od zkušených výživových poradců. Celá cesta tak bude pro vás příjemnější, a výsledky se dostaví mnohem rychleji.

Zdroje: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat