Motivační zajímavosti o fitness

16.11.2022 | Fitness

Potřebujete motivaci ke cvičení? Chcete, aby vám vaše nadšení vydrželo co nejdéle? Chcete návštěvu fitka využít na maximum a uvolnit ze sebe každodenní stres v práci?

Cvičení není jen o tom vypadat skvěle. Pravidelné cvičení může přinést mnohem více benefitů, než si myslíte. Pojďme se společně podívat na několik zajímavostí, které jste možná o fitness nevěděli, a které vás jistě namotivují k tomu, abyste u něj zůstali. 

Hudba zlepšuje výkon při cvičení

Pustit si při cvičení pořádnou vypalovačku je ověřená a spolehlivě fungující věc, pokud se chcete do cvičení pořádně opřít a užít si pohyb na maximum. A pokud byste si se sluchátky ve fitku přeci jen připadali blbě, nemusíte. Je totiž dokázáno (1), že poslech hudby při cvičení může zlepšit váš výkon až o 15 %! Takže si směle pusťte pořádný hudební mix, a vezměte si těžší činky! 

Cvičení zlepšuje výkonnost mozku

Kardiovaskulární cvičení pomáhá (mimo jiné) vytvářet nové mozkové buňky (2). To zvyšuje mozkovou aktivitu. Ne, že by z vás po několika tréninkových hodinách ve fitku byl rovnou Einstein, nicméně zlepšíte svou schopnost se soustředit, což se hodí nejen v práci či ve škole, ale i v osobním životě. 

Více svalové hmoty = vyšší intenzita spalování tuku

Čím více svalové hmoty během tréninkových dnů vybudujete, tím více tuku bude vaše tělo spalovat v odpočinkových dnech. Takže paradoxně: chcete-li zhubnout, musíte nabrat. Budujte svalovou hmotu a nezaměřujte se pouze na kardio. Svaly potřebují ke svému udržení mnohem více energie, a proto vezmou útokem nejbližší zásobárnu energie z vašich tukových zásob (zjednodušeně řečeno) (4).

Cvičení omlazuje

Pokud budete cvičit alespoň 3× týdně po 45 minutách, můžete pomoci předejít známkám stárnutí. Tělo si totiž navykne pravidelně regenerovat a vytvářet nové buňky, což má za následek to, že po pár měsících budete vypadat mnohem mladší a svěžejší (3).

Lepší imunita

Pravidelné cvičení pomáhá posílit váš imunitní systém. Budete tedy méně často náchylní k nemocem než vaši přátelé a kolegové, kteří necvičí. Tělesná námaha zvyšuje produkci bílých krvinek, zlepšuje průtok krve a vstřebávání živin do těla (3).

Zvyšuje produktivitu a zlepšuje náladu

Cvičení zvyšuje množství endorfinů, které se uvolňují do vašeho těla a zvyšuje produktivitu. Při pravidelném cvičení se vám tudíž zlepší nálada i motivace do dalších činností (3).

Cvičení vám pomůže zlepšit spánek

Pokud máte dlouhodobé problémy se spánkem, může vám pravidelné cvičení pomoci i s tímto. Pohyb vám vyčistí hlavu, uvolní tělo, zatuhlé svaly (zejména za krkem), prokrví končetiny a vy budete během spánku lépe regenerovat (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5435671/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6296262/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6027933/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950543/  






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat