Správný výběr kvalitního kola

14.02.2022 | Fitness

Specializované cyklo obchody nabízejí opravdu už kvalitní a značková kola. V takových obchodech už většinou žádné špatné kolo nenajdete. Každý prodejce pak budete preferovat své značky, což je pochopitelné. Proč také ne. Každý dříve nebo později podlehne vlivu a tlaku okolí a rozhodne se pořídit si kolo.

Bavíme se samozřejmě v rovině normálního smrtelníka a rekreačního jezdce a možná i něco trochu víc a ne jako profík co má tuto problematiku v malíku, ví o kolech úplně vše a ve výběru má jasno.

No jo, ale co teda teď, když se v tom teda až zase tak nevyznám! Vždyť to je kol, to je značek Merida, Author, Cannondale, Specialized, KTM, GT, Kellys, Rocky Mountain nebo Scott. A navíc se jede Tour de France no a tam je v pelotonu možno vidět dalších nespočet značek. Už jsem z toho jelen, fakt nevím. No a to nebudeme snad ani hovořit o technickém vybavení samotného kola. Jaká přehazovačka? Jaké brzdy? Zda klasické nebo kotoučové. Kolik ozubených koleček vzadu a kolik vepředu? A mnoho dalších a dalších možná i zbytečných otázek. Protože zabývat se poté třeba i hmotností rámu, použitými materiály a ostatními trendy vymoženostmi, je pro spoustu z vás zbytečné a spoustu z těchto věcí ani nejste schopni ocenit.

Jak na to

Popravdě řečeno, záleží mnohem více na úplně jiných věcech a záležitostech, než je samotná značka kola. Řekneme si pár zásadních parametrů, které nám zjednoduší výběr. Jak budu kolo využívat, jak často a na jaké vzdálenosti budu kolo využívat, v jakém terénu chci převážně na kole jezdit, jsem či nejsem sportovně založený typ, kolik peněz chci na nákup kola vynaložit, budu převážně jezdit sám nebo většinou ve skupině. Toto jsou základní věci pro určení vhodného kola. Pokud třeba potřebuji sem tam někam dojet nebo přejet a na kratší vzdálenost, stačí mi bohatě kolo z obchoďáku nebo bazaru za par korun. Jestli budu jezdit většinou po silnici a sem tam lehčí terén, stačí mi kolo trekingové nebo crossové. Jestli pouze po silnici, tak pak by volba měla padnout na kolo silniční. Čeká na mě většinou těžší terén, tak sáhnu po horském kole. A jestli jsem trošku línější, tak si koupím kolo elektrické.

Co teda ta značka

Dobrá tedy. Předpokládejme, že se cyklistice budete věnovat trochu více, něco na tom kole najezdíte a chytne vás to za srdce. Pak doporučujeme navštívit specializovaný obchod, kde kolům skutečně rozumějí a kde s vámi budou jednat na rovinu, a ne nákup nějaké levné masovky nabízené v obchoďácích a supermarketech. Specializované cyklo obchody nabízejí opravdu už kvalitní a značková kola. V takových obchodech už většinou žádné špatné kolo nenajdete. Každý prodejce pak budete preferovat své značky, což je pochopitelné. Proč také ne. Poté přijdete na jednu podstatnou věc, že všechna "lepší" kola jsou vlastně skoro stejná, s kvalitním vybavením a doplňky, a že vlastně můžete úplně v klidu vybrat kolo, které se vám prostě jen líbí, a které bude stát tolik, kolik jste si na nákup kola vyčlenili. A v mnoha případech zaplatíte i méně, než jste čekali. 

Takže závěrem. Kupte si kolo, které se vám bude líbit, a které budete mít rádi. Ale hlavně rádi na tom kole co nejvíce jezděte.

Zdroj: Johanka Mo, https://www.bicyclenetwork.com.au/tips-resources/getting-started/choosing-a-bike/, https://www.insportline.eu/advisor/2-how-to-choose-the-correct-bike-type-and-size-






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat