Opustit komfortní zónu je velice prospěšné

Nemusí to být nutně bungee jumping, ale opustit svou komfortní zónu má pozitivní dopad na náš osobní růst. Proč tomu tak je a jak s tím začít?

Komfortní zóna je příjemná a bezpečná, takže je více než pochopitelné, že ji neradi opouštíme. Je to něco jako mentální ekvivalent pohodlného gauče nebo starého, milovaného svetru – cítíte se tam příjemně, nic vás nemůže překvapit nebo dokonce zaskočit. Všichni máme vlastní komfortní zónu, ve které se cítíme bezpečně. Protože nám pomáhá udržet si vlastní hranice, dává nám jistotu a emoční stabilitu.

Díky nepohodlí rosteme

Ale tu a tam je dobré vyrazit z ní ven. Pokud opustíte svou komfortní zónu, dostanete se do takzvané zóny růstu, ve které čelíte novým výzvám. To může zpočátku působit nepohodlí a být nepříjemné, ale je to přesně tento neklid, který nás nakonec posune vpřed.  

Ale neměli byste to přehánět. Pokud si na sebe vezmete příliš mnoho a neustále ignoruje vlastní limity, nakonec skončí v takzvané panické zóně – a vystaví se tak obrovskému emočnímu stresu a tlaku. Proto se vyplatí začít pomalu. 

Buďte sami

Zajděte si sami do kina nebo do restaurace. Zpočátku to může znít děsivě, ale stojí to za to.

Pochvalte cizího člověka

To je obzvláště náročné pro ty, kteří jsou spíše introvertní. Nakonec vás to nejen posune z vaší komfortní zóny, ale také zlepší den někomu jinému.

Řekněte svůj názor

Stěžujte si na jídlo, pokud vám nechutnalo. Nezapomínejte ale na to zůstat přátelský, ale pevný.

Dejte si studenou sprchu

Nejenže přeskočíte svůj vlastní stín, uděláte i něco dobrého pro své tělo. A zaručeně budete poté vzhůru.

Stůjte si za svým názorem

Není to vždy tak jednoduché, ale pokud jste přesvědčeni o svém názoru a odbornosti a stojíte si za ním, může se to vyplatit nejen na osobní, ale i na profesní úrovni.

Vydržet 15 minut ticha

Na první pohled to může znít absurdně, ale pro mnohé se absolutní ticho stalo nepříjemným zážitkem díky neustálému proudění zvuků kolem, kterým se vědomě nebo podvědomě vystavujeme.

Oblečte si něco odvážného

Ukázat svou osobnost vlastním stylem může být velká zábava. Vymanit se z módních návyků je ale také způsob, jak se vystavit novým věcem (a reakcím!). Co říkáte na tu zářivou halenku, která visí ve skříni nenošená už příliš dlouho?

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5678399/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat