Strečink a cvičení proti bolesti dolní části zad

10.03.2023 | Zdraví

Strečink je ideální druh cvičení zaměřeného na protažení svalů a zlepšení jejich pružnosti.

Strečink je druh cvičení, které se zaměřuje na protažení svalů a zlepšení jejich pružnosti. Strečink se obvykle provádí před a po fyzické aktivitě, aby se zabránilo zranění a zlepšila pohyblivost. Strečink může také pomoci zmírnit napětí a bolesti svalů (3).

Protahování

Začněte s protahováním dolní části zad. Postavte se rovně a zvedněte ruce nad hlavu. Pomalu se nakloňte dopředu, dokud necítíte napětí v dolní části zad. Držte pozici po dobu 10–15 sekund a poté se pomalu vraťte do výchozí polohy. Opakujte 3–5krát (1).

Kroužení

Postavte se rovně a zvedněte ruce nad hlavu. Pomalu se nakloňte dopředu, dokud necítíte napětí v dolní části zad. Poté se pomalu otočte doleva a do prava, dokud necítíte napětí v dolní části zad. Držte pozici po dobu 10–15 sekund a poté se pomalu vraťte do výchozí polohy. Opakujte 3–5krát (1).

Jak často?

Strečink by měl být prováděn alespoň jednou denně. Pokud je to možné, mělo by být prováděno vícekrát denně.

Ohýbání

Postavte se rovně a zvedněte ruce nad hlavu. Pomalu se nakloňte dopředu, dokud necítíte napětí v dolní části zad. Poté se pomalu ohněte do stran, dokud necítíte napětí v dolní části zad. Držte pozici po dobu 10–15 sekund a poté se pomalu vraťte do výchozí polohy. Opakujte 3–5krát (2).

Vyhýbání se

Postavte se rovně a zvedněte ruce nad hlavu. Pomalu se nakloňte dopředu, dokud necítíte napětí v dolní části zad. Poté se pomalu vyhýbejte do stran, dokud necítíte napětí v dolní části zad. Držte pozici po dobu 10–15 sekund a poté se pomalu vraťte do výchozí polohy. Opakujte 3–5krát (ě).

Posilování

Pro posílení dolní části zad můžete provádět cviky jako jsou dřepy, výpady, vzpírání a další. Pro začátečníky je nejlepší začít s lehčími váhami a postupně zvyšovat zátěž.

Strečink je skvělý způsob, jak udržet své tělo zdravé a silné. Strečink pomáhá uvolnit svaly a zlepšuje jejich pružnost, což může pomoci zabránit zraněním. Strečink také pomáhá zlepšit krevní oběh a zvýšit flexibilitu. To může pomoci zlepšit vaši pohyblivost a zvýšit vaši výkonnost. Strečink může také pomoci zmírnit napětí a stres, což může pomoci zlepšit vaše celkové zdraví (3).

Zdroje: (1) www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/yoga-or-stretching-eases-low-back-pain , (2) www.cs.wikipedia.org/wiki/Fitness, (3) www.en.wikipedia.org/wiki/Stretching






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat