Zařazením strečinku do odpočinkového dne nic nezkazíte

06.08.2023 | Trénink

Odpočinkové dny jsou nezbytnou součástí každého tréninku nebo fyzicky náročné činnosti. Umožňují tělu zotavit se, zregenerovat a nabrat sílu po intenzivním cvičení. I když jsou určeny k relaxaci, neznamená to, že byste měli zůstat zcela v klidu. Zařazení strečinku do odpočinkových dnů může být velmi prospěšné pro vaši celkovou kondici a pohodu. Jak se správně protahovat?

Proč se protahovat v odpočinkový den?

Protahování podporuje průtok krve do svalů, čímž napomáhá přísunu základních živin a kyslíku, které pomáhají obnově svalových tkání. To následně urychluje proces regenerace a snižuje bolestivost a ztuhlost svalů. Příliš zatížené svaly mohou vést k nerovnováze a zvyšovat riziko zranění. Pravidelné protahování, zejména ve dnech odpočinku, pomáhá udržovat pružnost svalů a pohyblivost kloubů, čímž snižuje pravděpodobnost natažení nebo zranění. (1)

Důsledné protahování může časem zlepšit vaši celkovou flexibilitu, což vám umožní volnější pohyb a lepší provádění cviků. Navíc je protažení skvělou příležitostí propojit mysl s tělem a dobře zrelaxovat. Pomáhá totiž zklidnit mysl a zmírnit stres. Poskytuje příležitost soustředit se na dýchání a být přítomný v daném okamžiku. (2)

Jak se protáhnout?

Začněte lehkou dynamickou rozcvičkou, která svaly připraví na protahování. Aktivity jako kroužení rukama, houpání nohama nebo mírný běh zvyšují průtok krve a tělesnou teplotu. Zaměřte se na protažení hlavních svalových skupin, jako jsou hamstringy, kvadricepsy, lýtka, hrudník, záda a ramena. Každé protažení vydržte 20 až 30 sekund, zhluboka dýchejte a uvolněte se. (3)

Před zahájením jakéhokoli protahovacího cvičení vždy začněte jemným zahřátím. Může to být lehký běh, jízda na kole nebo jiná nenáročná aktivita, která zvyšuje tělesnou teplotu a průtok krve. Při protahování nezapomeňte zhluboka dýchat a zůstat uvolnění. Vyvarujte se zadržování dechu, protože to může vést k napětí a omezené flexibilitě. (4)

Do každého protažení vstupujte postupně a kontrolovaně. Vyvarujte se náhlých trhavých nebo odrazových pohybů, protože mohou způsobit zranění. Zlepšení pružnosti a pohyblivosti přichází s důsledností. Snažte se protahovat alespoň třikrát týdně, ideálně však denně, abyste dosáhli lepších výsledků. (5)

Pokud chcete, můžete použít pěnový válec. Může být skvělý na uvolnění napětí ve svalech a zlepšuje pružnost. Pomalu přejeďte po zatuhlých nebo bolestivých místech a pořádně je protáhněte. (6)

Zdroje: (1-5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3975999/, (6) Názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat