Zdravotní výhody strečinku, které vás ohromí

Kdy jste se naposledy pořádně protáhli? Tato zdánlivě obyčejná činnost podpoří držení těla, uvolní napjaté svaly, zlepší krevní oběh, a dokonce zreguluje i škodlivý cholesterol. Tak hurá na podložku a dejte do toho všechno!

Termín strečink pochází z anglického slova „stretch“, což znamená protažení. A proč se mu přikládá taková důležitost? Před sportem připraví svaly na zvýšenou zátěž, zatímco po něm snižuje jejich ztuhlost a usnadňuje regeneraci. Jsou tu však i další hodně zajímavé výhody – jen se o nich tolik nemluví. Z jakých důvodů byste měli provádět strečink i bez následného tréninku a co všechno vám to může přinést?

Úleva od stresu a dávka optimismu

Stres má na organismus mnoho negativních účinků a jedním z nich je ten, že nepříjemně „stahuje“ svalstvo. Takové silné napětí má ale drtivý dopad i na psychiku. A právě proto se tolik doporučují cvičení zaměřená na protahování. Když jim po ránu věnujete trochu času, uvolníte tlak a zlepšíte krevní oběh, čímž podpoříte produkci endorfinů neboli šťastných hormonů. Pokud si dopřejete strečink večerní, s největší pravděpodobností se mnohem kvalitněji vyspíte, upozorňují odborníci.

Lepší a stabilnější držení těla

Je prokázáno, že strečink pomáhá zajistit správné držení těla a udržuje páteř v optimální rovnováze, čímž předchází bolestem zad i hlavy. Příznivý vliv má ovšem i na flexibilitu a obecný fyzický výkon. Zároveň omezuje pravděpodobnost zranění. I to se jistě hodí…

Regulace cholesterolu

Poznatky četných vědeckých studií naznačují, že pravidelné protahování přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu a tím i prevenci aterosklerózy. Riziko kardiovaskulárních chorob snižuje i proto, že se podílí také na normalizaci krevního tlaku. To je překvapivá informace, viďte? Zařaďte strečink do své běžné každodenní rutiny. Podle všeho se díky němu poměrně rychle zbavíte bolestí, špatné nálady, nežádoucího „hrbení“ zad i potíží se srdcem. A můžete ho provádět kdykoli a kdekoli si jen vzpomenete.

Zdroj: healthfitnessrevolution.com, preferredptkc.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat