Na bolest svalů po cvičení lze vyzrát

Nechcete se po sportu cítit jako přejetí parním válcem? Nezanedbávejte strečink ani pitný režim. Kromě protahování, vody a třešňového džusu vám pomůže i kombinovaná sprcha!

Znáte to, absolvujete svůj obvyklý trénink a máte z toho zatraceně dobrý pocit. Registrujete příjemnou únavu a v žilách vám kolují endorfiny. Všechno je skvělé, a navíc jste své vysněné postavě zase o krok blíž! Kéž by taková radost trvala věčně! Ale ouha, následující ráno vás bolí celé tělo, takže na sport máte zcela jiný a kritický pohled. Zní vám to povědomě?

Proč je každý pohyb nepříjemný?

Během fyzické aktivity tělo k přeměně glukózy na energii využívá kyslík. Ovšem při intenzivním cvičení ho nemusí být dostatek. Organismus má pro takové případy plán B – začne produkovat látku zvanou laktát (sůl kyseliny mléčné), která ho v energetické krizi nenechá. I s tím však může být potíž, neboť laktát se může hromadit ve větším množství a nestihne se spotřebovat. Zůstává tedy „zaseknutý“ ve svalech, proto končetiny pálí, bolí a tuhnou (1). A když s tím něco neuděláte hned, ráno budete běžecké boty i činky v posilovně opravdu proklínat. Jaké kroky se dají učinit?

Nepodceňujte protažení

Pro mnohé je strečink nudnou a zbytečnou částí tréninku. Vnímáte to také tak? Věřte, že řádné protažení má své opodstatnění. Strečink je dynamický a statický. Zatímco ten první je vhodné provádět před sportem, protože připraví svaly na zátěž, druhý uvolňuje napětí a usnadňuje regeneraci. Z části i proto, že umožní kyslíku znovu vstoupit do krevního řečiště a pomůže odstranit zmíněnou kyselinu mléčnou (1).

Uhaste žízeň

Tak jistě, když provozujete nějakou náročnější činnost, u které se zpotíte, je logické, že vám trochu vyschne v ústech. Ovšem dát si pouhou „decku“, to vás příliš nespasí. Dehydratace staví do procesu svalové regenerace pořádnou překážku a oddaluje zotavení. Pohlídejte si tedy pitný režim, a to v průběhu celého dne. Kromě vody se doporučuje i třešňový džus, který díky obsahu antioxidantů zabraňuje zánětům (1).

Horko a chlad jako první pomoc

Chystáte se do sprchy? Výborně, i tam se dočkáte úlevy. Tedy pokud budete střídat horké a studené proudy vody. Prudké teplotní přechody podpoří krevní oběh a zmírní bolesti i svalovou ztuhlost (1). A následující ráno budete jako rybičky!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1456053/, www.wellnessbin.com, www.parkview.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Želví maso

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat