Vliv silového tréninku na ženské tělo

28.02.2023 | Zdraví

Silový trénink je pouze pro muže. Přiberu po něm a budu vypadat jako chlap. Ženy nemají zvedat těžké věci. To jsou jedny z nejčastějších výmluv a předsudků, které jsou ale velmi nepravdivé.

Právě naopak. Silový trénink má pro ženské tělo velké množství pozitivních dopadů. Které to ale vlastě jsou? 

Zdravotní benefity

Silové cvičení má na ženské tělo značně pozitivní vliv. Dokáže zbavit tělo viscelárního tuku kolem orgánů, který může být pro tělo ve vysokém množství nebezpečný a vést ke kardiovaskulárním onemocněním. Tělo může být pomocí pravidelného silového tréninku chráněno i před cukrovkou 2. typu. Dalším benefitem je pak celkové zpevnění kostí. Pravidelný silový trénink zabraňuje vzniku osteoporózy, což je onemocnění typické úbytkem kostní hmoty, které vede k větší náchylnosti ke zlomeninám. Pro páteř bude silový trénink znamenat, že se zlepší držení těla a sníží se pravděpodobnost bolesti zad (1).

Tvarování postavy

Není se čeho obávat. Silový trénink z žen neudělá mužně vypadající osoby s horou svalů. S tím je většinou spojena nejedna zakázaná látka. Při běžném silovém tréninku a vyvážené stravě se naopak krásně zvýrazní ženské křivky, které by pouze kardiem získat nešly. Silový trénink navíc dokáže zrychlit metabolismus a napomoci efektivnímu hubnutí tuku (2). 

Sebevědomí

S pravidelným tréninkem, ideálně 3x až 5x týdně a správnou technikou prováděných cviků, přijde samozřejmě i větší množství svalové hmoty a méně tuku v těle a s nimi i větší sebevědomí. Ženské tělo je pevnější, více se zvýrazní ženské křivky a zlepší se i celkové držení těla. Silový trénink je navíc velice osvobozující v tom, že většina žen, dříve nebo později, zjistí, že to, co ukazuje váha, není to, na čem záleží a začnou se více soustředit na své výkony a zlepšení v samotném tréninku (2).

Nicméně při silovém cvičení je potřeba dbát na určité zásady, které zamezí různým zraněním a přetrénování. V první řadě je potřeba nepřeceňovat se a nepřehánět to hned ze začátku s vahami, které si nakládáme na osu. Příliš rychlý postup v přidávání vah může vést ke zraněním, přílišnému zatížení svalů a frustraci. Když budete cvičit pravidelně, určitě se na vysněné váhy dostanete, ale všechno má svůj čas. Další zásadou by měla být správná technika vykonávání cviků. Pokud si s něčím nejste jisti, vyhledejte pomoc trenéra, který vám poradí vhodný postup, ušitý vám na míru (3). 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6179270/, (2) www.journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2001/06000/Effect_of_resistance_training_on_women_s.22.aspx, (3) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat