Sledování televizních zpráv má negativní vliv na psychiku

Chronická únava, úzkostné stavy, deprese i nespavost. Tohle všechno si můžete přivodit každodenním sledováním televizních zpráv. Proč tomu tak je?

Den co den si v televizi zapnete zprávy, protože chcete vědět, co nového se událo u nás i ve světě? Na vlas stejný večerní program mají statisíce lidí. Málokdo však tuší, jaký vliv potřeba informovanosti může mít. A to hlavně na psychiku!

Média jako důvod k návštěvě lékaře?

Možná si to neuvědomujeme, ale média mají na naše myšlení, chování i emoce obrovský vliv. Na jednu stranu nás drží v obraze, na tu druhou mohou být příčinou podlomeného duševního zdraví (1). No jen se sami zamyslete nad tím, jaký je poměr dobrých a špatných zpráv, kterými nás rádia a televizní stanice zásobují…

Moc zla, moc chmurných myšlenek

Covid-19, válečný konflikt Ruska s Ukrajinou, energetická krize a zdražování potravin, pohonných hmot i stavebního materiálu. K tomu pár dopravních nehod, nějaká ta politika, zoufalý nedostatek lékařů, rozšiřující se ptačí chřipka, kolabující úřady práce pod náporem žadatelů o dávky i zmínky o mrazivých teplotách. To je klasické „menu“ večerních zpráv. To se snad nestalo nic pozitivního (2)?

O hezkých věcech se nemluví

Takových výjimek bývá jako šafránu, což je ve své podstatě ten pomyslný kámen úrazu. Potvrzuje to i názor americké psychiatričky Annie Miller, která se domnívá, že přílišná zpravodajská negativita, která se bohužel zakládá na všudypřítomných reálných faktech, útočí na náš mozek, přičemž aktivuje sympatický nervový systém. Ten zase zvýší produkci stresových hormonů a kolotoč pokračuje. Nadbytek kortizolu a adrenalinu pak může stát v pozadí únavy, úzkostí, deprese, nespavosti, sníženého libida, nadváhy i neschopnosti zhubnout. Přesně kvůli těmto skutečnostem odborníci doporučují dát si od katastrofických zpráv čas od času pauzu a nenechat se jimi úplně pohltit. To samé se vlastně píše i v závěrech studie (3) zveřejněné v magazínu British Journal of Psychology.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7364393/, (2) názor autora, (3) www.bpspsychub.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.2044-8295.1997.tb02622.x






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat