Průměrná doba hojení běžných sportovních zranění

02.03.2023 | Zdraví

Au, nějak jste to přehnali s fyzickým pohybem, zátěží či výkonem. Teď vás bolí noha, ruka, rameno, záda… Jak dlouho potrvá, než se to zahojí? Záleží na typu zranění!

Podle výzkumu (1) amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) dojde každý rok v průměru k 8,6 milionu zranění souvisejících se sportem a rekreací. Více než polovinu z nich tvoří muži a lidé ve věku do 24 let. Ačkoli většina sportovních zranění je povrchových, minimálně 20 % případů vyžaduje delší a náročnější rekonvalescenci.

Konkrétně hojení úrazů se odvíjí od poranění a rozsahu poškození kůže, kloubů, šlach, svalů nebo kostí. S jakou lhůtou i vy máte počítat, pokud se vám v tělocvičně či při venkovním běhu něco stane?

Průměrná doba hojení zlomenin kostí

Ve sportu dochází k největšímu počtu zlomenin kostí při fotbale a dalších kontaktních sportech. Většina je soustředěna kolem dolních končetin, ale může také zahrnovat i paže, žebra, krk a lopatku. Pokud jste v přiměřené fyzické kondici a nemáte žádné souběžné onemocnění nebo postižení, s rekonvalescencí je to takhle… (2).

Složené zlomeniny, při kterých je kost zlomená na několika místech, mohou vyžadovat chirurgický zákrok ke stabilizaci kosti a až osm měsíců k hojení.

Zlomenina klíční kosti je na pět až 10 týdnů klidového režimu, než se plně zahojí. V tomto případě je nutná imobilizace ramene a horní části paže.

Zlomenina prstů na rukou nebo nohou se obvykle hojí během tří až pěti týdnů.

Zlomená žebra se dají dohromady asi tak za šest týdnů a vyžadují léky proti bolesti a dechová cvičení jako součást léčebného plánu.

Zlomeniny krku mohou postihnout kterýkoli ze sedmi krčních obratlů a obvykle trvá až šest týdnů, než se uzdraví, a to buď s krční ortézou nebo pomocí zařízení zašroubovaného do lebky (kvůli stabilitě).

Jednoduché zlomeniny se hojí nejméně šest týdnů, v závislosti na věku a zdravotním stavu osoby a typu a místě zlomeniny.

Výrony a natažení

Akutní namožení krku způsobené sportovním náčiním může trvat až šest týdnů (3).

Vymknuté kotníky se často zahojí do pěti dnů, pokud nejsou komplikované. Závažnější výrony zahrnující natržené nebo přetržené šlachy se léčí až šest týdnů (3).

Ostatní sportovní úrazy

U řezných a tržných ran je třeba počítat se lhůtou regenerace od týdne po měsíc, v závislosti na hloubce a umístění zranění. (Pokud hluboký řez vyžaduje stehy, budete potřebovat více času na zahojení. Při absenci jakéhokoli doprovodného poranění lze většinu stehů odstranit během dvou až tří týdnů.) (4).

Mírné pohmožděniny (modřiny) jsou způsobeny úderem do kůže, což způsobuje prasknutí krevních cév. Ve většině případů pohmoždění přetrvává pět až sedm dní, než se zahojí (4).

Abyste předešli opětovnému zranění, ujistěte se, že ošetřující lékař souhlasí s vaším návratem ke sportu nebo namáhavé fyzické aktivitě (4).

Zdroj: (1) www.cdc.gov/nchs/data/nhsr/nhsr099.pdf, (2) www.southpalmorthopedics.com/blog/how-long-does-it-take-to-heal-from-a-fracture-26112.html, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4053508/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2903966/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat