Galvestonova dieta při menopauze a její výhody i nevýhody

16.02.2023 | Zdraví

Při snižování funkce vaječníků se mění metabolismus žen, a tak některé z nich během menopauzy přibírají na váze, ačkoli jedí to, co obvykle. Pomůže Galvestonova dieta?

Menopauza je jedním z těch citlivých ženských období, kdy dochází k mnoha změnám, včetně toho, jak tělo vypadá a jak se cítí. Mnoho žen si přitom stěžuje nejen na nečekané návaly horka a sníženou vaginální lubrikaci, ale i přibírání na váze (1). Proti tomu má bojovat Galvestonova dieta (2), která momentálně získává na popularitě.

Hlavně nic smaženého

Dietu založila lékařka z oboru gynekologie a porodnictví Mary Claire Haver, jež slibuje, že při dodržování stravovacího plánu dojde ke snížení příznaků perimenopauzy a menopauzy a k prodloužení dlouhověkosti. Samotná dieta pak využívá kombinaci protizánětlivých potravin a přerušovaného půstu a varuje před zpracovaným jídlem, umělými přísadami a přidanými cukry (2).

To znamená, že převážně jíte věci jako ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, zdravé tuky a libové bílkoviny. Ukázkové položky menu zahrnují kupříkladu borůvkové a špenátové kolagenové smoothie, kuřecí římský salát s avokádem, krevety s cuketovými nudlemi a žampiony portobello plněné hovězím masem (2).

Dieta má 3 fáze

Oficiální program Galvestonovy diety navržený doktorkou Haver nabízí klientům online program prostřednictvím předplacené služby. Programy se zaměřují na tři hlavní oblasti, které pomáhají vyrovnat hormony a zhubnout během menopauzy: Přerušovaný půst – během 24 hodin mohou lidé jíst pouze v časovém okně 8 hodin a zbývajících 16 hodin se musí postit. Protizánětlivá výživa – dieta podporuje potraviny, jež mají přirozené antioxidanty a protizánětlivé schopnosti. To podporuje zdraví střev a pomáhá tělu pracovat efektivněji. Přeorientování na palivo – programy kladou důraz na odbourání toho, co nazývají „závislostí na cukru a zpracovaných sacharidech“, a přeorientování se na zdroje sacharidů s větším obsahem živin (2).

Odvrácená strana programu

Nevýhodou této diety je, že si program musíte zakoupit, jak již bylo uvedeno. Ale ani pak není zaručeno, že odejdete spokojeni. Někteří klienti si stěžují, že určité položky (suroviny) jsou drahé a hůře dohledatelné. Nakonec, tato dieta je kombinací jiných populárních diet bez jakýchkoli vědeckých důkazů, které by podpořily její tvrzení, a zdá se, že se velmi podobá stravě středomořského typu. A ta, jak je všeobecně známé, nic nestojí. Galvestonova dieta tak není jedinou možností, jak bojovat s přírůstkem hmotnosti v menopauze. Svůj jídelníček odlehčete v rámci všeobecných zásad, snižte příjem cukru a tuků, přidejte více vlákniny a bílkovin, častěji se hýbejte (osvědčuje se kombinace kardia a zátěžové aktivity) a popřípadě zvažte hormonální substituční léčbu (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507826/, (2) www.medicalnewstoday.com/articles/galveston-diet, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3778650/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat