Cvičení proti pochroumanému psychickému stavu

30.01.2023 | Zdraví

Splíny, zármutek, deprese? Navzdory tomu, že máte chuť schovat se pod peřinu a nebýt, rozhýbejte se. Tyhle čtyři aktivity dělají s psychickým stavem zázraky!

Když máte špatnou náladu, cvičení může fungovat ve váš prospěch. Působí totiž proti smutku a negativní emoce mění na ty pozitivní. Který z následujících čtyř typů má největší potenciál?

30 minut meditace + 30 minut chůze

Strávit přibližně 60 minut v rozděleném sezení meditace a kardia může významně zmírnit deprese a přemítavé myšlenky, naznačuje studie z Translational Psychiatry (1). Chcete-li dodržet stejný přístup, jaký zvolili výzkumníci s účastníky studie, věnujte 20 minut meditaci vsedě. Poté se 10 minut rozehřejte chůzí, při přechodu z jedné nohy na druhou zaměřte svou pozornost na chodidla. Po období meditace a pomalém zahřívání se 30 minut procházejte a dosáhněte 50 až 70 % své maximální tepové frekvence.

30minutové cvičení taj-či

Podle studie může bdělá fyzická aktivita, jako je taj-či, nabídnout optimální změny v duševním zdraví (2). Taj-či je takzvané vnitřní bojové umění, zaměřuje se hodně na práci s rovnováhou a využívá série pomalých, jemných pohybů v kombinaci s dechem.

Hathajóga

Pozitivní účinky jógy na duševní zdraví jsou dobře zdokumentovány. V systematickém přehledu jógy zaměřeném na zlepšení smutku a depresivních symptomů byla jóga, nejčastěji hathajóga (typ jógy, který učí fyzické pozice), shledána úspěšnou při snižování pocitů deprese (3).

50minutová procházka přírodou

Studie o zdravotních přínosech cvičení a přírody naznačuje, že když se cítíte na dně, vydejte se na nejbližší zelené kopce. Výzkumníci měřili změny pozitivních a negativních afektů, úzkosti a vnímaného stresu mezi účastníky před a po následujícím: 50 minut chůze po lesní cestě, 50 minut chůze po rušné silnici a období provádění typických činností každodenního života. Výsledky ukázaly, že největší zlepšení psychického stavu přinesly lesní procházky (4). Už si plánujete termín?

Vždy si vybírejte bezpečné stezky, noste u sebe vodu a průběžně se hydratujte. V případě, že máte problémy s klouby, použijte turistické (trekingové) hole, které mohou snížit tlak na nohy a kolena.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26836414/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917559/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20098228/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6888434/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat