Zpěv zvyšuje ochranu před bacily

Kdy jste si naposledy zazpívali? Co na tom, že falešně! Můžete si tím pozměnit práh bolesti, posílit imunitní systém a ještě zkrotit stresový hormon kortizol. Nezní to lákavě?

Encyklopedie vysvětlují zpěv jako specifický hlasový projev, který se cíleným střídáním tónů i rytmickou strukturou odlišuje od běžné řeči. Prý je to také nejrozšířenější a nejpřirozenější hudební umění, jež není zapovězeno pro žádného jedince, a to i v případě, že člověk nemá vůbec žádné nadání (1). Víte, co to znamená? Že zpívat umíte i vy, i když o tom možná ani nevíte. A zde jsou pádné důvody, proč překonat stud a jít do toho po hlavě!

Lék na stres je v hrdle

Zpěv jako takový zbavuje stresu, a to takřka okamžitě. Prokázala to jistá zahraniční studie publikovaná v magazínu Frontiers in Psychology (2). Její autoři k mikrofonu postavili desítky odborníků, načež zjistili, že převážná většina z nich má ve slinách menší množství kortizolu než před vystoupením. Odborníci tedy nepochybují o tom, že díky této činnosti se lidé cítí uvolněnější, klidnější a spokojenější. Bod navíc? Tenhle harmonizátor psychiky je zcela zdarma!

Silnější imunita si s vámi zanotuje

Věřte, nebo ne, zpěvem se dá povzbudit i imunitní systém. Na tuto skutečnost poukázal zase jiný výzkum, tentokrát zveřejněný v časopise The Journal of Behavioral Medicine (3). Experti, kteří ho uskutečnili, porovnávali jeho účinky s prostým poslechem hudby. Záhy vyšlo najevo, že pěvci ve srovnání s posluchači vykazují vyšší hladiny imunoglobulinu A, tedy protilátky, kterou se organismus chrání před infekcemi.

Bolest si na vás nepřijde

Když si pro radost „střihnete“ nějakou tu písničku, můžete si zvýšit i práh bolesti a pozměnit její vnímání. Jinými slovy – budete k ní tolerantnější a tím pádem i odolnější. No vážně. Alespoň takový přelomový poznatek vzešel ze studie, o níž informuje akademický žurnál Evolutionary Psychology (4). Údajně je to dáno tím, že se při zpěvu uvolňují endorfiny, které podporují pozitivní pocity.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8574089/, (2)) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2015.01242/full, (3) www.researchgate.net/publication/8063178_Effects_of_Choir_Singing_or_Listening_on_Secretory_Immunoglobulin_A_Cortisol_and_Emotional_State, (4) www.psmag.com/economics/drummers-high-evidence-that-playing-music-releases-endorphins-49578






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat