Jarní vitamin proti únavě

Tíží vás jarní únava či stav podobný depresi? Běžný jev. Energii, vitalitu i dobrou náladu vám zajistí vitamin B12. I srdce tuto látku přivítá s otevřenou náručí.

Vitamin, který prospívá celému tělu, a to doslova? To je „bé dvanáctka“ neboli kobalamin! Právě v tomto období, kdy se o vás pokouší nechvalně známá jarní únava, byste si jeho hladinku měli hlídat víc než kdy jindy.

Restart, co se nemine účinkem

Jednou z nejvýznamnějších schopností vitaminu B12 je zvýšení energie. Pokud jste pořád unavení a zpomalení, dost možná trpíte jeho nedostatkem. Tato živina napomáhá tvorbě červených krvinek, čímž předchází nejen anémii, ale i pocitům letargické vyčerpanosti. Zaměřte se potraviny s jejím obsahem. Na seznam bohatých zdrojů patří ryby, drůbež, vejce, mléko, cereálie a kvasnice. Udělat byste to měli nejen v zájmu vitality, ale i pro blaho svého srdce (1).

Ochrana před nemocemi, které nechcete

Role vitaminu B12 při podpoře celého kardiovaskulárního systému bývá často přehlížená, ovšem je naprosto zásadní. Jelikož snižuje množství homocysteinu, což je protein, jež se hromadí v krvi a poškozuje arteriální stěny, hraje významnou roli v prevenci srdečních chorob. Tak to vidíte, další důvod, proč tuto látku nepodceňovat. V případě její absence nemůže srdce efektivně dělat svoji práci, tudíž se ocitáte v ohrožení (2).

Dobrá nálada vás nemine

Často vás sužují chmury, kvůli kterým máte špatnou náladu? Zatněte jim tipec. I od toho je tu zmíněný prvek! Vitamin B12 prospívá i nervovému systému a udržuje ho ve špičkové formě. Je klíčový po optimalizaci duševního rozpoložení i mentální výkonnost. Významně omezuje pravděpodobnost depresí i demence. Denní doporučená dávka pohybuje mezi 2 až 3 mikrogramy. Sluší se dodat, že tento vitamin příznivě ovlivňuje také zrak, trávení a imunitu (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257642/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1283514/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770181/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat