Signály těla o nadbytku cukru

23.04.2022 | Zdraví

Vaše tělesná hmotnost se nebezpečně zvyšuje a mnohdy cítíte nesnesitelnou žízeň? Je vám tento stav známý? I takhle se dokáže vymstít nadměrná spotřeba cukru. Zbystřit byste měli ale i v případě únavy nebo častého močení.

Bonbony, sušenky, čokoládové tyčinky. Patříte k těm, kteří takovým „hříchům“ jen stěží odolají? Problém s těmito potravinami spočívá v tom, že obsahují příliš mnoho cukru. Jenže cukr může být přítomen i tam, kde byste to asi nečekali – třeba ve slaných bramborových lupíncích nebo v čistě vegetariánské stravě. Co z toho plyne? Překročit zdravotně únosnou hladinu můžete dřív, než řeknete švec. Co když i vy máte oslazený život až moc? Poznáte to podle těchto tělesných signálů!

Infekce, které přicházejí bez pozvání

Jste často nemocní a různé infekce si u vás doslova podávají dveře? S největší pravděpodobností to můžete přičítat nadměrné konzumaci „bílého zla“, které ve velké míře oslabuje váš imunitní systém. Výsledkem je pochopitelně extra náchylnost k onemocněním a návštěvy lékaře v pravidelných intervalech (1). Ještě pořád máte chuť na ten koláček?

Přibývání na váze, co byste klidně oželeli

Vzhledem k tomu, že cukr se v těle mění na tuky, je viník větší tělesné hmotnosti zřejmě jasný a logický. Toto odborníky nedoporučované sladidlo obsahuje spoustu prázdných kalorií, které vás nejen neuspokojí, ale ke všemu navodí i pocit hladu (2). Nebo jste si snad nevšimli toho, že po každé sladkosti mnohdy následuje chuť na něco dalšího?

Žízeň a výlety na toaletu

Dělají si z vás vaši blízcí legraci, přičemž velikost vašeho močového měchýře přirovnávají k menšímu hrášku? To, že jste na toaletě každou chvíli, je možná vizitka nadměrné hladiny cukru v krvi. Ledviny pak totiž vyžadují mnohem více vody, což pochopitelně způsobuje větší žízeň, která zase nahrává častější urinaci (3). Snadná rovnice…

Únava a vyčerpanost. Netýká se náhodou i vás?

Ještě během dopoledne to jde, ovšem s úderem oběda začínáte cítit, že vaše baterky se pomalu a jistě vybíjejí? I tohle je varovný signál, jenž by vás měl přimět k naordinování neslazené diety. Cukr, jak známo, dokáže „zařídit“ okamžitou energii, jenže euforie nikdy netrvá dlouho. Za to, že vás na chvíli nakopne, si vybere svou krutou daň v podobě celodenní únavy (3). Tak pozor na něj!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4822166/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133084/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31246081/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat