Zastavte touhu po sacharidech

Všichni známe ten pocit, když máte chuť na pořádný krajíc chleba nebo na slušnou porci lahodných hranolků. Naštěstí existují svačiny, které ho okamžitě zastaví.

Když vás honí mlsná, nebo jste v dlouho ponocovali, tělo instinktivně touží po sladkém. Samozřejmě už mnozí z nás nesáhnou po bonbonech nebo čokoládě, ale co třeba chléb se sýrem? Abyste se nemuseli před sacharidy skrývat, máme pro vás tipy na svačiny, které touho po sladkém spolehlivě zastaví.

Proteinové občerstvení

Pokud chcete jíst zdravěji nebo snížit příjem sacharidů, sáhněte po proteinech. Ty vás nejen zasytí, ale dodají buňkám glukózu a dosáhnou tak stejného efektu jako sacharidy. Ideální jsou k svačiny jako vařená vejce nebo syrová zelenina s hummusem nebo olivovou pastou.

Křupavé občerstvení

Všichni známe účinek chipsů nebo hranolků: jakmile začnete jíst, nemůžete přestat. Tyto věci jsou bohužel velmi mastné a ve větším množství obzvlášť nezdravé, takže se vyplatí přejít na zdravější alternativu. Ideálním řešením jsou například ořechy. Mandle, kešu oříšky, slunečnicová semínka nebo dýňová semínka můžete s klidem v duši jíst jako svačinu. Pozor jen na vlašské ořechy – i když jsou velmi zdravé, mají obzvlášť vysoký obsah tuku, takže byste jich měli sníst jen hrst denně.

Zudle

Pokud máte chuť na těstoviny, vezměte si „zudle“. Jsou to nudle (alespoň vizuálně) vyřezané z cukety. Ty obsahují sacharidy s vysokým obsahem vlákniny, které regulují hladinu cukru v krvi a udrží vás déle syté.

Nápoje a svačina

Když zažíváme akutní pocit hladu, může to být často jednoduše proto, že máme žízeň. Zkuste se tedy napít, až budete mít příště pocit hladu – a uvidíte, zda se to poté zlepší. Měli byste samozřejmě používat nápoje bez cukru. Například sklenici vody s citronem a špetkou soli. To pomůže vyrovnat vaše elektrolyty a zabránit bolestem hlavy.

Zdravé dezerty

Neustálá chuť na sladké je zabijákem každé diety. O to důležitější je najít výživné alternativy. Například domácí ovesné sušenky s kokosovým olejem a skořicí. 

Zdravé chipsy

Pokud máte chuť na hrst chipsů u televize, stragalia je pečená cizrna, která chutná stejně dobře jako brambůrky. Do hmoždíře dejte tři lžíce olivového oleje, jednu lžičku soli, česnekový prášek, fenykl, koriandrová semínka a čtvrt lžičky římského kmínu. Cizrnu z plechovky propláchněte, osušte, odstraňte tenké skořápky a pokapejte směsí z hmoždíře. Pečeme v troubě na 200 stupňů asi 45 minut – neustále kontrolujeme, zda jsou již hnědé a křupavé.

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat