Podmínky suplementace pro kondiční cvičence

24.02.2023 | Výživa

Co jsou to suplementy

Suplementy jsou vlastě takové doplňky stravy, které pomáhají sportovcům k vyšší výkonnosti při cvičení, rychlejší regeneraci svalů a doplnění potřebných bílkovin. Tyto přípravky pomáhají k dosažení různých fitness cílů, ať už se jedná o hubnutí, nabírání svalů nebo udržování dobré fyzické kondice (1).

Základní přípravky pro kondiční cvičence

Takovým základním suplementem, který by neměl chybět žádnému cvičenci, je proteinový přípravek. Toho existuje hned několik druhů a vybere si z nich určitě každý. Například protein syrovátkový, hrachový, sójový, hovězí a spousta dalších. Setkat se můžete i s názvy jako je kasein, hydrolyzovaný protein apod. Pokud ale nemáte nějaké důvody, proč nechtít konzumovat syrovátkový protein, jako veganství nebo intolerance laktózy, je nejjednodušší zůstat u proteinu syrovátkového. Některé proteinové přípravky mohou obsahovat i další složky, jako jsou vitamíny, minerály, BCAA a glutamin. Pokud tyto složky doplňujete samostatně pomocí jiného přípravku, je potřeba s tím počítat při celkové denní dávce, kterou chcete konzumovat. Pomocí proteinového přípravku se dá efektivně a rychle doplnit denní příjem bílkovin a zrychlit regeneraci svalů po tréninku. (2)

Mezi další přípravky, které při cvičení jistě upotřebíte, jsou již zmíněná BCAA a glutamin. Můžete je konzumovat buď jako samostatný přípravek, nebo se dají přijímat z proteinového přípravku, pokud je obsahuje. Používané přípravky se budou dále lišit podle toho, jaký máte tréninkový cíl. Pokud je to nabírání svalů a hmoty obecně, na řadu přichází gainer a kreatin. Gainer dokáže pohodlně doplnit vyžadovaný denní příjem sacharidů a pomáhá tak k nabírání hmotnosti. Kreatin pak napomáhá nabrat svaly a sílu. Pro osoby, které se naopak snaží snížit svoji tělesnou hmotnost, bude užitečný kvalitní spalovač, který obsahuje kofein a synefrin. Ten dokáže nabudit k výkonu a zahřátí celého těla a s ním spojeným pálením kalorií. (3)

Čeho se vyvarovat?

Vždy je dobré si uvědomit, že bez dobře sestaveného tréninkového plánu, regenerace svalů a kvalitně zpracovaného jídelníčku, se člověk jen těžko obejde. Tyto položky jsou naprostým základem pro každého cvičence a neměly by se zanedbávat a dohánět suplementy. Ty by měly sloužit jako doplněk, který dokáže posunout naše výsledky na další úroveň. (4)

Zároveň není ideální konzumovat snad všechny dostupné druhy suplementačních přípravků. Podle konkrétních cílů je vhodné zvážit, které suplementy má smysl konzumovat a které mají spíše minimální efekt na výsledek. Ocení to nejen vaše peněženka. Vždy ale platí, že pokud si nejste jistí, jestli je pro vás daný přípravek vhodný, zkonzultujte jeho užívání se svým lékařem. (5)

Zdroj:(1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8431076/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9467596/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7871530/, (4) Názor autora, (5) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat