Potraviny bohaté na potřebné železo

25.02.2023 | Výživa

Jak zvýšit nízkou hladinu hemoglobinu? S pomocí těchto úžasných potravin bohatých na železo se zbavíte únavy i slabosti!

Hladina hemoglobinu u mužů je určena v rozmezí 140‒170 g/l a u žen v rozmezí 110‒160 g/l. Při poklesu pod spodní hranici se jedná o anémii, což je onemocnění související s krví, ke kterému dochází, když je v krvi nedostatek hemoglobinu a červených krvinek, což způsobuje únavu a slabost. Jedná se však o problém, který lze jednoduše vyřešit stravou bohatou na železo. To se ukrývá hned v několika potravinách, jež prokazatelně přispívají ke tvorbě hemoglobinu (1).

Červená řepa

Řepa je plná bohatého spektra železa, mědi, fosforu, hořčíku a vitaminů B1, B2, B6, B12 a C. Spousta těchto živin přispívá ke stimulaci tvorby červených krvinek a zlepšuje hladinu hemoglobinu. Červená řepa pochází ze Středomoří a pěstovala se za starých Římanů. Již oni věděli, že je posilou pro zdraví. Červená řepa je považována za slibnou terapeutickou léčbu v řadě klinických patologií spojených s oxidačním stresem a zánětem. Její složky, zejména betalainové pigmenty, vykazují silnou antioxidační, protizánětlivou a chemopreventivní aktivitu (2).

Existuje mnoho způsobů, jak zařadit červenou řepu do svého jídelníčku. Zkuste třeba tohle!  Do mixéru vložte asi 1 šálek nakrájené červené řepy, řádně rozmixujte, sceďte šťávu a přidejte lžičku citronové šťávy. Nápoj pravidelně popíjejte hned ráno.

Rozinky a datle

Tato nádherná kombinace sušeného ovoce přichází s bohatstvím železa, hořčíku, mědi a vitaminů A a C. Dejte si 3 až 5 datlí a lžíci rozinek jako svačinu nebo snídani, která vám dodá okamžitou energii a zvýší hladinu železa (4).

Sezamová semínka

Sezamová semínka jsou plná železa, mědi, zinku, selenu a vitaminů B6, E a kyseliny listové. Je prokázáno, že každodenní přidávání černých sezamových semínek do stravy zvyšuje hladinu hemoglobinu a podporuje vstřebávání železa. Navíc existují studie, které poskytují důkazy o hypoglykemických účincích konzumace sezamu, zejména u diabetických pacientů. Odborníci na výživu radí vzít asi 1 polévkovou lžíci suchého sezamu a tu smíchat se lžičkou medu (3). Konzumujte denně.

Listy moringy

Moringa oleifera nebo také moringa olejodárná organismu dodává velké množství vitaminů A a C, dále pak hořčík a železo. Jednoduše si dopřejte 1 lžičku prášku z listů moringy, a to ráno na lačný žaludek. Opakujte se železnou pravidelností (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK259/,  (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8545509/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279618/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8373516/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat