Mandle jsou ideální svačinou po tréninku

14.02.2023 | Výživa

Nevíte, co jíst, když si v tělocvičně dáte do těla? Pak věřte, že mandle mohou být skvělou svačinou po tréninku, a to hned z několika důvodů. Zásobte se jimi, neprohloupíte!

Stejně jako je nezbytné konzumovat superpotraviny před tréninkem, je stejně tak nezbytné něco slupnout poté, co po workoutu vyjdete ze sprchy. Předváření a krabičkování potravin není nutné, vystačíte si se sáčkem mandlí. Proč jsou tak úžasné?

Regenerují organismus

Mandle mají vysoký obsah bílkovin, zdravých tuků a dalších živin, kupříkladu aminokyselin, které podporují tělo při regeneraci po cvičení. Během fyzické aktivity se totiž svaly rozpadají a následkem toho se aminokyseliny ztrácejí. Konzumace mandlí po tréninku tomuto rozpadu zabraňuje, navíc pomáhá budovat svalovou hmotu. Mandle také přispívají k denní potřebě vitaminu E, který má mnoho důležitých rolí v těle díky své antioxidační aktivitě. Oxidace je spojována s řadou možných stavů a ​​nemocí, včetně rakoviny, stárnutí, artritidy a šedého zákalu (1).

Posilují imunitní systém

Imunitní systém brání vzniku jakékoli nemoci a mandle jej mohou posílit. Je známo, že silná imunita umožňuje organismu bojovat proti jakékoli formující se nemoci (2).

Předcházejí únavě

Když si dáte pořádně do těla, tělo má tendenci být unavené. Hrst mandlí po tréninku dodá tělu přirozenou vzpruhu, zajištěný je i pocit plnosti (to díky bílkovinám a vláknině) a nižší glykémie. To z mandlí dělá superpotravinu pro lidi s diabetem (3).

Jsou bohaté na antioxidanty

Mandle jsou úžasným zdrojem antioxidantů. Ty působí proti oxidativnímu stresu, který může poškodit molekuly v buňkách a přispívá k zánětu a stárnutí. Tedy nejen to. Velké množství důkazů ukazuje, že oxidační stres je v různé míře zodpovědný za vznik a/nebo progresi několika vážnějších onemocnění, konkrétně rakoviny, cukrovky, metabolických poruch, aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění (4).

Jsou snadno dostupné

Další velkou výhodou mandlí je, že jsou snadno dostupné a přenosné, v tašce do fitka nezaberou moc místa a dají se konzumovat kdykoli a jakkoli, třeba cestou na autobus (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20438761/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34682735/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/, (5) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat