Vyzkoušejte veganský únor

Co místo suchého únoru, který jsme stejně nikdy nedodrželi, vyzkoušet letos veganský únor. Že by to byla nuda? S těmito alternativami masa (skoro) nepoznáte rozdíl.

Na začátku roku se všichni snažíme myslet více na svoje blaho. A to nejen to duševní, ale i fyzické. Toho lze dosáhnout rostlinnou stravou. Pokud si chcete vyzkoušet, jaké to je žít vegansky, nebo už máte dost vydatných pečení a luxusního dušeného masa, které jsme si ke konci roku dopřávali, máme pro vás pět alternativ masa, se kterými vykouzlíte stejně chutné pokrmy.

Seitan

Asi nejoblíbenější alternativou masa je seitan. Konzistencí a možnostmi zpracování je velmi podobný zvířecímu originálu. Skládá se však z veganského pšeničného proteinu, známého také jako lepek. Tato náhražka masa není proto pro alergiky, ostatní si jej ale mohou dávat ve formě gyrosu, řízku a klobás s klasickými přílohami (1).

Tofu

Každý, kdo někdy jedl asijskou polévku, zná tofu, i když ho předchází pověst nudné chuti. Pokud je ale sýr, který se vyrábí ze sójových bobů silně kořeněný nebo marinovaný, dodá každému pokrmu zajímavý nádech. Tofu je také velmi všestranná přísada. Dá se jíst syrové, pečené, smažené nebo zapékané do koláčů (2).

Tempeh

Tempeh je mezi vegany považován za pochoutku. Stejně jako tofu se vyrábí ze sójových bobů, u tempehu se však tyto míchají s ušlechtilou plísní a následně fermentují 48 hodin. Vznikne tak hrubozrnná hmota, která se většinou krájí na plátky. Ty pak chutnají smažené, grilované nebo vařené. Na tempeh se mimochodem dá zpracovat i cizrna nebo ořechy (3).

Jackfruit

Jackfruit roste na tropických stromech, je jedlý, když je nezralý a má vláknitou konzistenci jako libové maso. Pokud je jackfruit zpracovaný například jako kari, ani skuteční příznivci masa nepoznají, zda mají co do činění s veganským jídlem. Zvláště jako veganské „trhané vepřové“ působí jackfruit naprosto věrohodným dojmem (4).

Hrách

Produkty z hrachu jsou velmi ekologickou alternativou masa, protože hrách se u nás pěstuje a nepotřebuje žádné dlouhé přepravní cesty. Vzhledem k tomu, že hrách má také vysoký obsah bílkovin a nízký obsah tuku, je velmi zdravý. Alternativy na bázi hrášku jsou skvělé pro rychlá polední jídla, protože jsou obvykle předvařené. Tímto způsobem lze rychle připravit hamburgery, karbanátky nebo řízky (5).

Zdroj: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Seitan, (2) www.cs.wikipedia.org/wiki/Tofu, (3) www.cs.wikipedia.org/wiki/Tempeh, (4) www.cs.wikipedia.org/wiki/Jackfruit, (5) www.en.wikipedia.org/wiki/Pea






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat