Smoothies plné energie vhodné před cvičením

Potřebujete si před návštěvou posilovny dobít baterky? Osvěžte se banánovým, kapustovým nebo ovesným smoothie. Žádná výzva pak pro vás nebude dost velká!

Jak by to asi vypadalo, kdybyste cvičili s pocitem, že máte sil doslova na rozdávání a vaše tělo je zásobeno živinami, které po tréninku usnadní svalovou regeneraci? Není to špatná představa, viďte? A právě proto nabízíme recepty na mixované nápoje, co zachutnají, podpoří vytrvalost i celkové zdraví. Které smoothie bude vaše oblíbené?

Banán s ořechy

Závěry jisté studie (1) zveřejněné v magazínu PLOS One sdělují, že dá-li si člověk před nějakou fyzickou aktivitou banán, dočká se srovnatelných účinků, jaké nabízí komerční sportovní nápoje. Co byste tedy měli zpracovat v mixéru při přípravě povzbuzujícího občerstvení? Kromě jmenovaného tropického plodu i dva šálky odstředěného mléka, trochu medu a hrstku vlašských ořechů. Z takového životabudiče načerpáte nejen energii, ale i deset gramů bílkovin a tři gramy vlákniny.

Kapusta a kiwi

Nejste příznivce banánu? A co třeba kiwi a kapusta? I tyto potraviny mohou značně vylepšit výkonnost (2). Stejně jako v předchozím případě je promixujte s odstředěným mlékem. Pokud si říkáte, čím tuto nezvyklou kombinaci dosladit, sáhněte po javorovém sirupu nebo stévii. S každým douškem téhle zelené medicíny získáte spoustu železa, vápníku a proteinů, stejně jako poctivou dávku vitaminů A, C a K.

Ovesné vločky

Nedávná kanadská studie (3) prokázala, že ti, kteří do svého jídelníčku zařadí ovesné vločky, hubnou rychleji a snadněji. Tedy alespoň ve srovnání s jedinci, co se tomuto obilnému produktu vyhýbají. Vločky jsou navíc báječným zdrojem energie, takže vám pomohou pokořit dosavadní sportovní rekordy. Jak si z nich udělat smoothie? Přidejte k nim odtučněné mléko, bílý jogurt, lněná semínka a neslazený kakaový prášek. Nic nezkazíte ani další prospěšnými přísadami v podobě mleté skořice, hřebíčku nebo kardamomu.

Zdroj: (1) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0037479, (2) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2020.00101/full, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4561582/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat