Rýžové nudle zasytí na dlouhou dobu

24.08.2022 | Výživa

Rýžové nudle jsou základem kuchyně východní a jihovýchodní Asie. K dispozici jsou čerstvé, sušené nebo zmrazené, a to v různých tvarech a tloušťkách. Obsahují lepek? Tahle informace se vám bude hodit!

Rýžové nudle jsou vyrobeny z vody a rýžové mouky. Někteří výrobci však přidávají další přísady, jako je kukuřičný škrob nebo tapioka. Proč? Snaží se o lepší průhlednost nudlí a jejich strukturu. Někteří lidé, kteří se zajímají o své zdraví, pátrají po tom, zda jsou rýžové nudle bez lepku. Ano, jsou. Nebo by aspoň měly být (1).

Důvěřuj, ale prověřuj!?

Laboratorní testy (2) prokázaly, že některé nudle mohou obsahovat pšeničnou mouku, která obsahuje lepek, takže není od věci kontrolovat informace na obale, zvlášť pokud jste na přísné bezlepkové dietě. Jinak se ale jedná o bezpečnou alternativu pro všechny, kdo trpí citlivostí na gluten nebo celiakií. Ta se, jen tak mimochodem, projevuje průjmem, zácpou, bolestmi břicha, únavou nebo nadýmáním. V těžkých případech taky vede k úbytku hmotnosti (3). Rýžových nudlí se však obecně není nutné bát. V podstatě poskytují i řadu přínosů.

Pocit sytosti po delší dobu

Hrst sušených rýžových nudlí obsahuje asi 207 kalorií, 0,3 gramů tuku, 3,4 g bílkovin, 46 g sacharidů, méně než 1 g vlákniny a malé množství cukru. Nelze nezmínit ani více než 100 mg sodíku na porci. Nudle, bez ohledu na nutriční profil, báječně chutnají a zasytí (4).

Zároveň jsou bohaté na fosfor, přičemž fosfor úzce spolupracuje s vápníkem. Jejich spojení dělá dobře zubům a kostem. Fosfor také pomáhá odfiltrovat odpad z ledvin, zpracovává, ukládá a využívá energii (4). Rýžové nudle jsou tedy příjemným zpestřením běžného jídelníčku, ovšem pokud jim z nějakého důvodu nevěříte, můžete se obrátit jinam…

Varianty starých známých špaget

V současnosti jsou velmi populární shirataki nebo jen konjac nudle, které neobsahují žádné kalorie ani lepek, a přesto se stále jedná o těstoviny. Pocházejí z Japonska a vyrábějí se z rostliny konjac yam (latinsky Amorphophallus konjac) respektive z jeho hlíz (5).

Vhodnou alternativou jsou i korejské žaludové nudle připravované z žaludové nebo pohankové mouky. Chutnají trochu nasládle a ořechově, takže se hodí i do salátů (6). Kdekdo však nedá dopustit ani na skleněné nudle a místo špaget jsou k dispozici i varianty z pohanky, mořských řas, sladkého bramborového škrobu nebo sóji. Možnosti jsou nekonečné, přičemž většina druhů nudlí nachází uplatnění v polévkách nebo právě salátech.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8034366/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9103700/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538505/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33612590/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6925537/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8623661/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat