Bazénová cvičení vám vykouzlí postavu snů

13.03.2023 | Trénink

Pokud jde o budování svalové hmoty, spalování tuků a dosahování fitness cílů, voda může být tím nejlepším cvičebním nástrojem, který si jen dokážete představit. Nechte ji, aby i vám vykouzlila postavu snů!

Kdy jste byli naposledy ve vodě – vyjma vany? Možná, že právě teď je ten správný čas! H2O neboli voda, která je horizontálně 800krát hustší než vzduch, na tělo vytváří odpor, díky kterému budou vaše svaly pracovat bez zatížení kloubů (2). A pozor, nejde jenom o plavání.

Jakékoli cvičení v bazénu může nabídnout zdraví prospěšné výhody jiných cvičení: spálené kalorie, zpevněné svaly, zlepšení kardiovaskulárního zdraví (1) a vyrovnanější duševní zdraví. Cvičení ve vodě je také docela prospěšné pro starší lidi, kteří ztrácí flexibilitu. A co že by se pod tou vodou vlastně mělo dít? Zkuste tohle!

Běh

Zůstaňte na mělkém konci bazénu a utíkejte od jednoho okraje k druhému (čím mělčí voda, tím těžší je vaše tělesná hmotnost). Budete se muset naklonit dopředu – od kotníků, napumpovat ruce a dát nohy do vysoké polohy kolen, než je natáhnete zpět dolů. Tento odpor můžete zvýšit držením zatěžovaného předmětu na úrovni hrudníku. Vhodné je i závaží na kotníky a plavecké brzdicí padáky (kus látky, který si připevníte k pasu a který se za vámi při pohybu po vodě táhne). Obojí navyšuje úroveň obtížnosti.

Poll push-up

Položte ruce na okraj bazénu, těsně přes šířku ramen, zpevněte jádro (core), přeneste váhu na horní část těla tak, aby se vaše prsty zvedly z dna bazénu, a simulujte, že z vody chcete vylézt. V polovině procesu se zastavte a vraťte se zpět do výchozí pozice. Opakujte. Pokud se vám to zdá příliš obtížné, hrudník, ramena nebo tricepsy příliš nespolupracují, použijte spodní část těla jako podporu tím, že se odrazíte ode dna – skokem.

Skoky do dřepu

Běžte na mělký konec bazénu s nohama na šířku ramen a prsty mírně vytočenými ven. Dřepněte si tak, že se posadíte zpět do boků a pat s plochými chodidly, poté narovnejte jak boky, tak i kolena a kotníky a vyskočte co nejvýše do vzduchu. (Voda by měla být dostatečně mělká, aby se vám při dřepu nedostala hlava pod vodu).

Nůžkový kop na břiše

Začněte v dostatečně hluboké vodě, aby se vaše nohy nedotýkaly země. Držte se okraje bazénu nebo plovoucího zařízení, zvedněte nohy – tělo by mělo být ve vodorovné poloze, a udržujte páteř neutrální od zadní části hlavy až po křížovou kost. Kopy veďte z kyčle (jako byste kopali do fotbalového míče). Měli byste vytvářet cákance na hladině vody. Sbohem, tukové bochánky!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19402742/, (2) www.pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Water, názor a zkušenosti autora - zbytek článku






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat