Cvičit v týdnu nebo naopak o víkendu

24.11.2022 | Trénink

Přes týden zkrátka nestíháte, ale rozhodně nemíníte přijít o poctivě vybudovanou svalovou hmotu, nebo se potýkat s kily navíc, proto se do cvičení pouštíte zásadně jen o víkendech. Ale je to tak dobře?

Člověk míní, život mění. Hektická doba, spousta pracovních úkolů, přesčasy a náročné projekty vyžadují pozornost a energii, která pak na druhé straně většinou chybí. I proto si říkáte, že když si nestihnete zacvičit po práci, svět se nezboří (1). Během soboty a neděle si naordinujete delší a náročnější workout! Otázkou je, zda není lepší rozložit si pohybovou aktivitu tak, aby byla kratší, nicméně častější. Naštěstí výzkum (2) přinesl odpověď!

Dopady cvičení na tělo

V rámci americké studie (2) se lékaři zabývali zdravotními údaji 35 0978 dospělých v USA, kteří buď cvičili mírně a častěji (několikrát týdně), nebo naopak intenzivně a po delší čas (kupříkladu o víkendu). Data přitom mezi těmito skupinami lidí neukázala žádný významný rozdíl s ohledem na fyzickou zdatnost nebo úmrtnost. Studie (2) publikovaná v časopise Journal of the American Medical Association tak odhalila, že delší a fyzicky náročnější cvičení, jež můžete praktikovat jen ve dnech volna, je pro fyzické zdraví stejně účinné, jako když si zacvičíte třikrát týdně po práci.

Tyto výsledky jsou v rozporu s tím, čemu lékařská komunita vždy věřila. Bylo by logické předpokládat, že rozložení tréninku v průběhu týdne zlepšuje dlouhověkost – aspoň oproti nárazovému víkendovému cvičení. Jenže teď se ukázalo, že intenzita a počet minut jsou stejně důležité jako frekvence. Je však nutné přihlédnout i k dalším faktorům (2).

O motivu rozhoduje i denní doba

Pravidelné a naplánované cvičení rozložené do jasně daných časových oken vyplavuje endorfiny, hormony dobré nálady, posiluje kosti, zlepšuje zdraví mozku, pomáhá v redukci hmotnosti, uvolňuje stres a umožňuje lépe zvládat každodenní činnosti (3). Takže je škoda odkládat ho a přesouvat na dobu, kdy jste relativně v klidu.

Každému však vyhovuje něco jiného. Určitě je lepší hýbat se aspoň někdy než nikdy. Z dlouhodobého hlediska vás má cvičení především bavit a naplňovat, jen tak u něj zůstanete. Obecně se doporučuje cvičit čtyřikrát až pětkrát týdně, přičemž ranní pohyb efektivněji snižuje množství břišního tuku a zlepšuje krevní tlak lépe než trénink ve večerních hodinách (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4855007/, (2) www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220815085707.htm, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6091217/, (4) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat