Několik minut běhu denně tělu hodně prospívá

04.07.2022 | Trénink

Pocit vyčerpání, ztráta koncentrace, zhoršení paměti, ospalost. Duševní únavu krotíte kávou? Zkuste ji vyměnit spíš za krátký běh. Na „mozkovnu“ má totiž výrazné pozitivní účinky.

Den je pro vás strašně dlouhý a náročný a šálky s kofeinem snad už vůbec nepomáhají. To poslední, na co myslíte, je fyzický pohyb. Vždyť jste úplně malátní! No jo, ale paradoxně právě on vás může probrat jako nic jiného.

Maraton? Ale vůbec ne!

Obujte si pohodlné boty, nasaďte čepici a rukavice, pokud si to situace vyžaduje, a na mobilu nařiďte zvukové upozornění. Stačí na 10 minut. Vědci se shodují, že ke zvýšení průtoku krve do bilaterální prefrontální kortexové oblasti mozku stačí středně intenzivní běh (to je ten, při kterém jste schopni si povídat) ve zmiňované délce (1). Okamžitě se vám zlepší nálada, soustředění i výkon.

Vzpruha, která aktivuje tělo i mysl

Zjištění naznačují, že krátký běh i vám může pomoci mentálně nabít energii, myslet rychleji a jasněji a zbytek dne zvládnout s pozitivnější perspektivou. Nesmírnou výhodou je, že se jedná o snadno dostupnou formu cvičení, která nevyžaduje žádné speciální pomůcky ani nároky na prostor. Běh v zimě je ale samozřejmě jiný než ten v létě. Prvotně je třeba dobře se obléknout tak, aby vám nebyla ani zima, ale zase ani příliš teplo. Z praxe se osvědčuje tričko s dlouhým rukávem, mikina a až na ni patří větrovka (3).

Šátky na běhání jako nezbytnost

Co se týče dýchání, tak hlavně začátečníkům se bude hodit informace, že příliš studený vzduch přijímaný do plic zvyšuje riziko onemocnění, to znamená, že je nutné dýchat nosem – a tomu tempo přizpůsobit. Vhodné je i používání nákrčníků a hlavně šátků, které jsou k dostání v každém obchodě se sportovními potřebami. Máte-li obavy o to, že se vám sníh nebo vlhkost přes obuv dostane až k samotným nohám, vyzkoušejte trik profesionálních i amatérských fotbalistů. Ti si nohy nasoukají do igelitových sáčků a s nimi vklouznou do tenisek.

Když se přes tohle nepohodlí zimních měsíců přenesete, a ideálně běh začnete praktikovat každý den (stačí skutečně jen deset minut), dočkáte se pozoruhodného nárůst bilaterální prefrontální aktivace (2). Váš mozek dostane svěží impulz.

Zdroje:(1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11575186/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4131752/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11575186/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat