Účinné formování postavy s kettlebellem

31.07.2022 | Trénink

Cvičení ve fitness centrech na posilovacích strojích už dávno není jedinou možností, jak se dostat do formy. Stále více lidí má v oblibě cvičení v pohodlí domova nebo třeba někde v parku či workoutu.

Při tomto typu cvičení je možné pracovat se svou vlastní vahou, ale ti, kteří mají rádi větší výzvu, určitě sáhnou po nějaké cvičební pomůcce. Vyzkoušejte kettlebell.

Co je to kettlebell

Jedná se o železné závaží, které má svůj původ v ruské armádě. Kettlebell má jednoduchý tvar koule s pevným úchytem pro dobré a pohodlné držení. Závaží je na spodní straně zploštělé, čímž poskytuje další možnosti cvičení, při kterém je kettlebell stabilně umístěn na zemi. Kettlebelly se vyrábí od hmotnosti 4 kg až po 92 kg, proto s nimi může cvičit opravdu každý. Díky svému tvaru je kettlebell velmi skladný, proto není třeba se obávat dalšího cvičebního náčiní, které bude jen zbytečně zabírat místo (1).

Výhody cvičení s kettlebellem

Kettlebell je jednou z nejuniverzálnějších cvičebních pomůcek. Velmi snadno se s ním manipuluje, a proto s ním lze provádět bezpočet nejrůznějších cviků, jak silových, tak vytrvalostních. Při cvičení můžete použít jeden i dva kettlebelly nebo ho libovolně kombinovat s jiným náčiním. Velkou výhodou cvičení s touto pomůckou je neustálé střídání zpevnění a uvolnění svalů, což je žádoucí především pro silovou průpravu tréninků bojových umění a sportů. Vytváří také zátěž jak pro svalový, tak pro kardiovaskulární systém. Díky tomu posilujeme i náš nejcennější sval – srdce. Rozvíjí sílu výbušnou, maximální a vytrvalostní. Posilování s kettlebellem vede k rozvoji rychlosti, pohyblivosti a pružnosti. Zlepšuje držení těla i flexibilitu, odstraňuje bolesti zad a zpevňuje střed těla. Kettlebelly ovšem nejsou určeny pouze pro silový trénink. Skvěle poslouží i pro kardio trénink, a tak jej využívají i vytrvalostní sportovci. Jestliže chcete cvičit s vidinou úbytku na váze, nezapomínejte, že vše začíná u zdravé stravy a vyváženého přísunu živin a kalorií. Cvičení je ale klíčová součást (2).

Jak cvičit s kettlebellem

Pokud s kettlebellem začínáte, všeobecně se doporučuje startovat s tréninkem založeným na vlastní váze. Obzvlášť pokud máte sedavé zaměstnání a nejste zvyklí se moc hýbat, není dobré hned popadnout závaží a zbytečně se strhat. V případě, že vám pravidelný pohyb opravdu něco říká a máte chuť cvičení opepřit, zajděte si nejdříve do fitcentra, abyste kettlebell vyzkoušeli. Ideálně si nechte poradit od trenéra, který vás naučí základní cviky Get up a Swing. Ty jsou totiž naprostým základem cvičení s kettlebellem. Poté, co si kettlebell vyzkoušíte na vlastní kůži, můžete přemýšlet, jakou hmotnost si pořídíte. Muži mají údajně sklony vybírat si závaží příliš těžká a ženy zase naopak příliš lehká. Ideální počáteční hmotností kettlebellu pro muže je 16 až 24 kg a pro ženy 8 až 16 kg. Při výběru je vhodné poradit se s trenérem nebo s kamarádem, který má s cvičením větší zkušenosti. Vyhledat odborný dohled školených instruktorů nebo trenérů, které najdete ve fitcentrech, je tou nejlepší volbou, jak s takovou pomůckou začít (3).

Tak jako tak, na jednu věc nezapomínejte. I když budete pravidelně cvičit, pro vysněný výsledek je potřeba vše zkombinovat se zdravým jídelníčkem. Stejně jako u každého cvičení, také v tomto případě je důležité dodržovat pitný režim a nepodceňovat dostatečné protažení před i po cvičení (3).

Zroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Kettlebell, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6458586/, (3) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat