Pilates je svatý grál mezi cvičebními metodami

22.08.2022 | Trénink

Že existuje cvičení pilates, se k vám možná již doneslo. Třeba už jej dokonce cvičíte, tak budete pravděpodobně souhlasit, že jde o úžasné cvičení, které vede k viditelným výsledkům.

V případě, že pozitivní zkušenost nemáte, tak jste zřejmě zavítali do špatného fitness studia. Proto i vám doporučujeme pokračovat ve čtení, kde vás přesvědčíme o úžasnosti metody pilates, čeho můžete díky cvičení docílit, a jak rozpoznáte kvalitní pilates cvičení.

Pilates se řadí mezi cvičební metody, které propojují tělo a mysl. To znamená, že se během cvičení soustředíte na své tělo. Tím se stává cvičení efektivnějším, vcelku rychle se dostavují viditelné výsledky a vy se cítíte lépe, spokojeněji, a navíc odcházíte po cvičebních lekcích s čistější hlavou. Cvičení vzniklo přibližně ve 20. letech 20. století v Německu a metodu vymyslel Joseph Hubertus Pilates. Nejprve toužil posílit své slabé a nemocné tělo, začal tedy studovat různé východní filozofie, anatomii, sledoval přirozené, plynulé a přitom kontrolované pohyby zvířat. Z těchto poznatků vytvořil série cviků vedoucí k opravdu silnému, pružnému a štíhlému tělu, čehož byl pak sám důkazem (1).

Malý základ o cvičení pilates

Princip pilates cviků spočívá na faktu, že veškerá síla a pohyb vychází ze středu našeho těla. Proto jsou cviky zaměřeny zejména na posilování a protahování skupiny břišních, hýžďových a zádových svalů. Správným procvičováním uvedené skupiny svalů si budujete dostatečně silný a pružný svalový korzet. Vaše tělo se stává silnější, štíhlejší, ohebnější a vzpřímenější. S tím ruku v ruce odpadají nepříjemné bolesti zad, šíje, kolen a třeba také migrény. Přestávají vám otékat nohy, které postupně nabývají na síle a přitom je máte štíhlejší a vypadají delší. Celkově máte pevnější tělo a začínáte se cítit lépe a sebevědoměji. Z celého cvičení má však největší prospěch vaše páteř. Všechny pilates cviky jsou ve své podstatě sestaveny tak, aby se rozvíjela její celková pohyblivost, pružnost a stabilita při jejím současném protahování. Jste totiž tak mladí, jak máte pružnou páteř, což říkával sám J. H. Pilates (1).

Co mi ještě přináší cvičení pilates?

V dnešní době má mnoho lidí s páteří problémy. Ve většině případů za to může sedavý způsob života, nedostatek přirozeného pohybu, špatné pohybové návyky a přetěžování páteře. Správně vedeným cvičení lze vše změnit. V okamžiku, kdy se při cvičení zaměříme na rozpohybování a rozvíjení stability páteře, má z toho užitek celé tělo. Vedle již zmíněného vyřešení různých bolestí, nápravy funkční a degenerativních vad těla jako je tenisový loket, vyhřezlé ploténky, ischias atd., se pomocí cvičení Pilates staráte i o svá chodidla. A to není vůbec málo. Naše chodidla jsou základnou našeho těla. A pokud toužíme po zdravé tělesné schránce, tak péče o chodidla je nezbytná. Právě z tohoto důvodu pilates zahrnuje sestavy cviků na chodidla samotná. Během pilates se zlepšuje i vaše dýchání, na které je během cvičení kladen velký důraz (2).

Pilates na podložce

Výhod pilates je opravdu velká spousta a nejlépe se o tom můžete přesvědčit na svém vlastním těle. V rámci cvičební metody se můžete rozhodnout, zda bude cvičit u nás nejrozšířenější variantu, a to pilates na podložce. Případně můžete zvolit cvičení na pilates strojích, ale o tom až dále. Základní sestava pro pilates na podložce zahrnuje 34 cviků. V dnešní době je jich však mnohem víc. Všechny cviky stojí na principu budování stability a pohyblivosti páteře při současném velmi efektivním posilování a protahování celého těla. Do cvičení můžete zapojit pilates kruhy a tyče. Cvičení s ostatními cvičebními pomůckami je již modifikací originální pilates metody. Jelikož jste v případě cvičení na podložce odkázáni pouze na sebe, tak jde o technicky nejnáročnější verzi cvičení (2).

Správné vedené pilates je o dodržování jeho základních principů. Těmi jsou preciznost, kontrola, vycentrování, koncentrace, plynulost a dech. V tom se právě ukrývá tajemství pilates, které jej velmi výrazně odlišuje od ostatních cvičebních metod.

A co pilates na strojích?

Kromě cvičení na podložce máme také pilates stroje. Každý kvalitní instruktor, který se chce přiblížit podstatě pilates, musí práci s originálními pilates stroji jednoznačně znát. Pro klienta to však pouze nabízí možnost volby. Pokud se rozhodujete do svého těla v rámci cvičení investovat více peněz, pak cvičení na pilates strojích je volbou číslo jedna. Mezi originální stroje pana J. H. Pilatese se řadí reformer, cadillac, tower, chair a její obdoby, arcs, ladder barrel, ped-o-pull a různé cvičební pomůcky na chodidla. Obecně se názvy strojů nepřekládají do češtiny. Ani pro to není důvod. Co je důležité, že opravdu fungují a cvičení na nich vede k pohyblivému a výborně posílenému a protaženému tělu (3).

Pan Pilates vyvinul stroje a pomůcky během své praxe dle potřeb klientů. Proto je každý z nich něčím originální a jedinečný, což si ověřilo již mnoho nadšenců pilates. Jeden miluje reformer, druhý by nejraději cvičil neustále na cadillacu a třetí by nedal dopustit na cvičení na podložce. Během cvičení na pilates strojích pracujete proti odporu pružin nebo cvičíte přes oblouky. V Každém případě vám na jednu stranu dávají stroje podporu, ale na druhou stranu vás nutí efektivně zapojit svaly. Pocit ze cvičení na pilates strojích lze zprostředkovat velmi těžko. To se musí zažít. Pokud vás tedy cvičení na pilates strojích láká, tak směle do toho (3).

Není možné říct, zda je jedna z verzí pilates lepší. Cvičení na podložce a strojích utváří jeden celek a právě ten se jmenuje pilates. To vše je doplněno kvalitami instruktora, jeho dobrým vzdělání, jež je pro výborného instruktora nezbytné, a v neposlední řadě také chutí klienta opravdu a kvalitně cvičit (3).

Pilates je úžasné

Možná vás napadá, že vlastně čtete pouze o cvičení a ono to zní skoro jako pohádka. A ona vlastně je. Pilates je totiž pohádkové cvičení. Všechny výhody, které se Vám díky pilates nabízejí, jsou velmi hodnotné. Pilates je totiž také jednou z cest k plnohodnotnému životu. Co je víc, než že se můžete volně a bezbolestně hýbat, tancovat, projít se do kopce, chodit do schodů, nebát se při výstupu z autobusu, že upadnete, být bez neustálé a omezující bolesti zad a nohou? Za trochu odhodlání, výdrže, času a peněz to rozhodně stojí. A ani se neobávejte, že pilates není zrovna pro vás. Ono je totiž vhodné úplně pro všechny (3).

Dopřejte si pouze kvalitní pilates!

Závěrem článku je nutné dodat jedno velmi důležité doporučení. Pokud cvičení pilates zvažujete, tak se rozhodně zajímejte o vzdělání svého budoucího instruktora. Pochopení celé podstaty pilates je totiž na celý život. Proto pokud máte možnost volit, tak se rozhodněte pro kvalitu (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3666467/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3445206/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22579438/, (4) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat