Ajurvédské triky pro ploché bříško

Ajurvédská medicína má řešení na každý problém. Trápí vás břišní tuk? Pak její příznivci doporučují pravidelnou konzumaci skořice, muškátového oříšku a indického angreštu.

Jak se konečně zbavit břišního tuku, který z každého zapínání kalhot dělá adrenalinový zážitek a náročnou akrobatickou záležitost? Tak samozřejmě, chce to nějaké ty sedy, lehy a sklapovačky, což by vám potvrdil nejeden svalnatý návštěvník posilovny. Ale bude to stačit? Pro ještě větší šance na štíhlý výsledek se můžete obrátit i k ájurvédě.

Učení s historickými kořeny

Ajurvédská medicína (1) je vnímána jako vůbec nejstarší léčebný systém na světě. Zrodila se ve starobylé Indii přibližně před 5 000 lety a od té doby ji staří mistři předávají svým mladým žákům. Díky tomuto koloběhu si její principy našly cestu i do moderního světa. A že se zaměřuje jen na prevenci a léčení nemocí? Ale kdepak! Její recepty zasahují i do kosmetiky a hubnutí. A právě na břišní tuk podle ní pomáhají tyto prostředky (2).

Faldíku to okořeňte skořicí

Skořice má v alternativních postupech mimořádný význam (3). Reguluje hladinu cukru v krvi, napomáhá detoxikaci, urychluje spalování kalorií a zlepšuje absorpci přijímaných živin. Nejen pro ájurvédskou medicínu má tedy cenu zlata! Čajovou lžičku si můžete vmíchat do čaje nebo kávy, což se také doporučuje. Klidně ji však smíchejte i s obyčejnou vlažnou vodou, čímž vznikne zeštíhlující drink. Nebojte se ani malého přídavku medu, který prodlužuje pocit sytosti a pozitivně zapůsobí na střevní mikroflóru.

Špetkou muškátového oříšku se nic nezkazí

Muškátový oříšek není jen ochucovadlo pokrmů, bývá také součástí ajurvédských léků (4). Obsahuje celou řadu důležitých minerálů, a to včetně manganu. Jeho obrovskou předností je schopnost rozkládat tuky, proto se dává do souvislosti s ubýváním tělesné váhy, štíhlejší siluetou i prevencí nadváhy. Jak často muškátový oříšek do jídla přidáváte vy?

Když angrešt, tak indický

Amla neboli indický angrešt má také své redukční výhody (5). K mání je i ve formě prášku, což usnadní užívání. Tento doplněk stravy prospívá trávení a zefektivňuje činnost metabolismu, tudíž se při dietě opravdu hodí. Navíc jde o jeden z nejštědřejších zdrojů vitaminu C, před kterým bledne závistí i citron.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Ájurvéda, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7329718/,  (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3854496/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3891177/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21317655/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat