Průvodce nízkosacharidovými dietami

02.02.2023 | Hubnutí

Od Atkinse po ketogenní dietu, nízkosacharidové stravování má ve světě diet své místo. Podívejte se na tuto příručku, pokud vás zajímá, jak může tento stravovací přístup pomoci při léčbě cukrovky i při hubnutí.

Neexistuje žádná lékařská definice toho, co je nízký obsah sacharidů, ale v podstatě jde o snížení počtu sacharidů, které jíte, oproti vaší běžné normě. Obecně však může nízkosacharidová dieta zahrnovat 50 až 100 gramů sacharidů denně, zatímco 100 až 200 g sacharidů během 24 hodin se považuje za stravování se středním obsahem sacharidů (1).

Jaké potraviny jsou dobré?

Na nízkosacharidové dietě lze konzumovat různé potraviny. Doporučuje se neškrobová zelenina, některé druhy ovoce (s mírou), libové bílkoviny, jako je drůbež bez kůže, a zdravé tuky, kupříkladu olivový olej (1).

Potenciální výhody nízkosacharidové diety

Pravděpodobně nejvíce slyšíte o nízkosacharidovém stravování v souvislosti s hubnutím, ale podle některých zdrojů pomáhá řídit hladinu glykémie (2), zlepšuje spánek a duševní jasnost. Minulé výzkumy prokázaly, že lidé, kteří jedli tři jídla s nižším obsahem sacharidů (každé s méně než 30 procenty sacharidů), snížili svou inzulínovou rezistenci o více než 30 procent ve srovnání s lidmi, kteří konzumovali jídla s vyšším obsahem sacharidů (60 procent sacharidů). Zároveň u těchto osob došlo ke snížení podílu břišního tuku. Nízkosacharidové diety ale nejsou pro všechny. Vyhnout by se jim měly těhotné a kojící ženy či osoby s onemocněním ledvin (1).

Typy nízkosacharidových diet

Keto dieta

Toto je nejpřísnější plán, který vyžaduje, abyste snědli méně než 50 g sacharidů denně a výrazně zvýšili příjem tuků. Budete jíst přiměřené množství bílkovin (3).

Tradiční Low Carb

Zahrnuje 50 až 100 g sacharidů denně, proto mnozí lidé začínají právě s Low Carb, neboť je oproti „ketovce“ méně omezující (3).

Atkinsova dieta

Atkinsova dieta vás provede čtyřmi fázemi, počínaje konzumací s velmi nízkým obsahem sacharidů. Je dobrá pro lidi, kteří mají rádi strukturovanější plán (3).

Dukanova dieta

Tato možnost také zahrnuje čtyři fáze: dvě fáze hubnutí a dvě udržovací. Například první fáze Dukanovy diety se zaměřuje na potraviny s vysokým obsahem bílkovin, druhá přidává zpět zeleninu, třetí umožňuje dvě „oslavná“ jídla týdně a čtvrtá je o udržení stabilní váhy (3).

Paleo dieta

To, že paleo dieta vylučuje obiloviny, neznamená, že má nízký obsah sacharidů, zvláště pokud jíte kořenovou zeleninu (jako sladké brambory) a ovoce, ale lze ji takto dodržovat (3).

Potraviny k jídlu

Zatímco seznamy potravin pro nízkosacharidové diety se liší podle plánu, je dobré mít přehled o tom, co vlastně jíst. Dobrá je neškrobová zelenina: cuketa, růžičková kapusta či brokolice, vyzdvihuje se kuřecí, hovězí, vepřové a jehněčí maso, ryby a mořské plody, jako jsou krevety, vhodné jsou i vejce, olivy, řecký jogurt, tvaroh, ořechy, bobule, meloun, avokádo či hořká čokoláda. Mezi nevhodné potraviny patří chléb, zpracované svačiny, jako jsou sušenky a hranolky, rýže, těstoviny, obiloviny (bulgur a quinoa) nebo škrobová zelenina, do které patří sladké brambory a brambory (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537084/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537084/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537084/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat