Černá káva je pomocníkem při hubnutí

09.11.2022 | Hubnutí

Do Vánoc by se hodilo sundat nějaké to kilo, a pokud by to šlo bez nadměrné práce a námahy, o to líp. Můžete se v tomto směru spolehnout na černou kávu? Pravda o tom, zda oblíbený nápoj skutečně pomáhá při hubnutí, odhalena!

Černá káva je jednoduše směs převařené vody a lžičky či lžíce kávy bez přidání mléka, cukru nebo medu. Pro lidi s intolerancí laktózy se jedná o skvělý nápoj s vysokým obsahem kofeinu, který může pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice. Černá káva zároveň snižuje množství škodlivých jaterních enzymů, přičemž některé vědecké prameny poukazují na to, že zmíněný oblíbený nápoj eliminuje riziko rakoviny jater, ztučnění jater, hepatitidy a jaterní cirhózy (1). A jak to má černá káva s hubnutím?

Aktivace metabolismu i potlačení hladu

Podle zjištění Harvardovy školy veřejného zdraví by pití čtyř šálků černé kávy denně mohlo snížit tělesný tuk asi o čtyři procenta (2). Tedy hypoteticky vzato – pokud tělo toto množství bez negativních projevů přijme. Kafíčko je bohaté na kofein, přírodní stimulant, který pomáhá našemu mozku a centrálnímu nervovému systému zůstat aktivní, ale také podporuje metabolismus, zvyšuje energetickou hladinu a potlačuje hlad.

Zároveň tělu dodává kyselinu chlorogenovou, o které je známo, že zpomaluje produkci glukózy (3). Pokud si tedy po jídle dáte černou kávu, může to pomoci zpomalit tvorbu potravy. Je nutné zmínit i fakt, že káva patří mezi diuretika (zvyšuje tvorbu moči), takže při její konzumaci chodíte víc čurat (1). To pomáhá vyplavovat nadbytečnou vodu a toxické látky. Takže ano, kdo hubne, může si černou kávu dopřát bez výčitek svědomí. Populární nápoj také zlepšuje náladu, neboť stimuluje nervový systém a zvyšuje produkci neurotransmiterů, jako je dopamin a serotonin (4).

Vedlejší účinky černé kávy

Je však třeba mít na paměti, že všechno nad limit je toxické, stejně jako káva! Příliš velké množství může vést k úzkosti nebo stresu. Přebytek kávy před spaním narušuje spánkovou rutinu a kofein přítomný v kávě překyseluje žaludek. Větší než malé množství kávy také ztěžuje tělu vstřebávání minerálů z každodenní stravy (5).

Proto se doporučuje nekonzumovat více než 400 mg kofeinu denně. Ideální množství kávy je stanoveno na dva až maximálně čtyři šálky, jež se shodují se zjištěním vědců z Harvardovy university (2). Tento limit nepřekračujte. Abyste zajistili, že kofein nenaruší váš spánek a tělu neublíží, vyhněte se jeho konzumaci alespoň šest hodin před spaním.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/, (2) www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/four-cups-of-coffee-modest-loss-of-body-fat/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7327949/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3055512/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34455881/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat