Hlad lze paralyzovat chladem

Zbavit se přebytečných kilogramů jejich zmrazením patří už minulosti! Američtí vědci se ve své pilotní studii snaží chladem paralyzovat takzvaný hladový nerv, aby lidem s nadváhou usnadnili zhubnout.

Pokud uslyšíte slova hubnutí a chlad, asi vás okamžitě napadne ještě donedávna medializovaná kryoterapie. Při ní se tukové buňky zmrazí na mínus 160 stupňů studeného dusíku (1). Nyní se však vědci z USA snaží udělat obrovský krok kupředu v boji s nadbytečnými kilogramy. Místo zmrazení tuku přímo v těle paralyzují chladem takzvaný hladový nerv.

Bloudivý nerv způsobuje, že máte hlad

Bloudivý nerv (3) běží z mozku přes hrudník do břicha a signalizuje do mozku, mimo jiné, zda máme hlad nebo ne. Bohužel však nefunguje vždy bezchybně. U lidí s obezitou a zvětšeným žaludkem může trvalý a mučivý pocit hladu do mozku přenášet neustále – a to postiženým téměř znemožňuje dodržovat dietu důsledně.

Tato porucha nyní přivedla nerv do hledáčku vědců z Emory University School of Medicine v Atlantě, kteří přemýšleli, co by se stalo s pocitem hladu člověka, kdyby se dal bloudivý nerv paralyzovat.

Zima proti hladu

V pilotní studii (2) lékaři léčili 20 pacientů s BMI 30 až 37. Při ambulantním zákroku se pacientům sondou zavedl do nervové větvě kapalný argon, vzácný plyn, o teplotě 40 stupňů. Prostřednictvím této takzvané kryoablace bylo možné hladový nerv paralyzovat.

Jaké jsou výsledky zmrazeného bloudivého nervu?

Výsledek pilotní studie (2) je skutečně slibný. Pacienti potvrdili, že neodbytný pocit hladu po léčbě zmizel. Kromě léčby chladem účastníci studie podstoupili dietu, kterou byli díky zmrazenému bloudivému nervu schopni lépe dodržet. Po jednom týdnu tak účastníci studie snížili 4,5 procenta své nadváhy, po 45 dnech to bylo 9,7 procenta a po 90 dnech 13,9 procenta.

Výzkum v této oblasti pokračuje a metoda dosud nebyla schválena pro klinické použití.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482319/, (2) www.advancingyourhealth.org/innovative-research-freezing-hunger-nerve-brain-weight-loss/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30203877/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat