Nezvaný host jménem jojo efekt

14.12.2021 | Hubnutí

Jojo efekt je obrovským strašákem všech hubnoucích žen.

Proč vlastně jojo efekt vůbec vzniká a jak mu můžete předejít? V článku prozradíme, čemu by se měl člověk při hubnutí rozhodně vyhnout.

Snaha o rychlé hubnutí

Delší dobu nic neděláte, stoupnete na váhu a přijde moment zděšení. Potřebujete zhubnout a pořádně. A nejlépe co nejdříve, takhle přece nemůžete chodit mezi lidi. Jenže zde přichází velký vykřičník. Právě snaha o výrazné snížení váhy v krátkém časovém intervalu, často ještě za pomoci nesmyslné diety, je skvělým základem pro obávaný jojo efekt. Během drastické diety se tělo automaticky přepne do úsporného režimu. Když skáčete z jedné diety do druhé, tak se může snadno stát, že metabolismus rezignuje, zpomalí se a začne se najednou přibírat i z takového množství jídla, ze kterého by se za normálních okolností nepřibralo ani deko navíc. Musíte se tedy hlídat ještě více, než jste se představovali. Nehledě na to, že každá dieta jednou skončí. A pak teprve přichází to pravé nepříjemné překvapení. S váhou jste po nějaké době spokojení, naskočíte zpět k původnímu stylu stravování. Jenže v tu chvíli si tělo řekne, že nastal čas dohnat veškerou energii, ztracenou kvůli předchozím dietám. Má strach z toho, že zase přijde období hladu, začne si dělat zásoby a kila jdou opět nahoru. Ve zkratce můžeme říct, že jojo efekt je kombinací příliš nízkého energetického příjmu, zpomaleného metabolismu společně s naší netrpělivostí.

Jak předejít jojo efektu

Nejprve je třeba poznat, jak funguje vaše tělo. Na základě jeho pochopení, fungování metabolismu a vašich zvyklostí pak upravíte postupně celkový životní styl. Hubnutí totiž není o dietách a hladovění, ale o komplexní změně stylu stravování a zapojení pravidelného pohybu. To pomůže uspět v dlouhodobém časovém horizontu a nejen na chvilku. Na čem všem tedy postupně zapracovat?

Strava

Základem je nemít ve stravě příliš velký energetický deficit, klást si reálné cíle a být trpělivý. Strava musí být zdravá, živinově vyvážená a musíte z ní mít radost. Pokud vám nebude nějaký styl stravování vyhovovat, těšíte se celou dobu na jeho konec, až se konečně zase nadlábnete. A s tím přichází nevyhnutelný jojo efekt. Strava musí přinášet radost a pohodu, pak totiž nebude přicházet hlad či chutě na sladké a budete mít hlavně dostatek energie jak na běžné denní aktivity, tak i na pohyb.

Pohyb

Stejně jako u stylu stravování, tak i u pohybu platí to, že tě musí bavit. Pak teprve přináší kýžené endorfiny a požadované výsledky. Pokud tomu tak nebude, tak se ani hubnoucí efekt nedostaví. Proto si najděte pohyb, který vás baví a je reálný i z hlediska časových a zdravotních možností. Popřemýšlejte i nad tím, zda se cítíte lépe, když sportujete sami bez diváků nebo raději s partou příjemných lidí.

Spánek a odpočinek

Aby vše správně fungovalo, nezapomínejte ani na tolik potřebný a opomíjený spánek a odpočinek. Pokud není tělo odpočaté a kvalitně vyspané, tak nebude mít ani dostatek sil na věc, jako je hubnutí. Dbejte tedy na zásady spánkové hygieny a pokuste se stále nacházet možnosti, jak svůj spánek a odpočinek zdokonalovat a nezanedbávat.

Psychika

To je ten nejtěžší úkol ze všech. S ní může pomoci blízké okolí a jejich podpora. Nebojte se je proto do změny zapojit. Pokud jste se ocitli v začarovaném kruhu věčných diet a ztrácíte motivaci z neustálého přibírání, nebojte se obrátit se ani na odborníka. Můžete si alespoň na začátku pomoci nastavit správně svou hlavu, protože hubnutí začíná právě tam.

Zdroj: Johanka Mo, fitnessmag.com, healthline.com






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat