Přerušované půsty jsou trendem ve stravování

06.12.2021 | Hubnutí

Jíst šestkrát denně po malých porcích a v pravidelných intervalech nemusí být vždy tím jediným správným způsobem, jak si vyrýsovat pevnou postavu. Další možností je zkusit přerušované hladovění.

Co takové stravování obnáší a je to vůbec vhodné řešení? Termín intermittent fasting se v posledních letech usadil ve slovníčku fitness nadšenců po celém světě. Jde proti všem zažitým doporučením o příjmu potravy, princip je postaven na přerušovaných půstech, které se dodržují buď v rámci každodenních 24 hodin, nebo jen během určitých dnů v týdnu.

Půsty v rámci dne

Každodenní hladovky vycházejí z předpokladu, že část dne nepřijímáte žádné jídlo a veškeré své kalorie přijímáte ve zbylých denních hodinách. Doba trvání půstu se přitom může lišit podle protokolu.

14 : 10 –⁠ okno v přijímání potravy trvá 14 hodin, zbylých 10 hodin jíte. Tento způsob je pro ženy nejvhodnější. Půst je nejlepší dodržovat dopoledne, kdy je také vhodné zařadit trénink. Teprve po něm následuje první jídlo dne. Pokud jste zvyklá na snídani, může vám v prvních dnech její vynechávání dělat problém. Řešením je první denní jídlo posouvat na pozdější dobu postupně, dokud se stravovací okno neustálí vždy na stejný čas. Následujících 10 hodin potom jíte vzhledem k vašim cílům. Důležité je doplnit veškerou energii za celý den a zároveň dát tělu dostatečný prostor na vytrávení. Ideální jsou asi 2–3 jídla denně.

18 : 6 –⁠ o něco náročnější provedení, kdy se hladoví 18 hodin a přijímání kalorií se soustředí pouze do 6 denních hodin. Z důvodů hormonálních výkyvů se tento způsob půstu hodí spíše pro muže. Nemusí to ale být pravidlem, také osmnáctihodinové hladovky drží některé ženy.

20 : 4 –⁠ dvacetihodinové půsty většinou zvládají jen ti nejodvážnější. Ačkoli by stravování pouhé 4 hodiny denně mělo přinášet nejlepší výsledky, není na něj stavěný každý.

Půsty v rámci týdne

Také celodenní půsty se dají do skladby týdne zařazovat ve více variantách. Nejčastější je jednodenní půst, který lze dodržovat i dvakrát týdně. Další možností je nejíst dva dny v týdnu po sobě. Tato hladovění často souvisí s očistou trávicího ústrojí celkovou regenerací organismu spíš než se sportovními výkony.

Výhody přerušované hladovění

Intermittent fasting se na vaší postavě nemusí projevit ihned, ve výsledku by ale tato metoda měla pomáhat udržovat nižší procento tuku v těle a naopak zvyšovat senzitivitu na inzulín. Během doby, ve které si naordinujete jídlo, se vám navíc ve stravě nabízí větší variabilita. Během několika hodin si užijete opravdové kalorické hody, do kterých není problém zařadit jinak nepříliš vhodné kombinace sacharidů a tuků. Kromě toho vám čas půstu dá větší časovou volnost. Během dopoledního hladovění zkrátka nemusíte přemýšlet, kdy si dopřejete jakou svačinku. Pouze se plně věnujete práci nebo studiu a stravu řešíte až s prvním velkým jídlem dne.

Nevýhody intermittent fasting

Naučit své tělo na zcela jiný režim může být pro někoho příliš obtížně, v některých případech přímo nemožné. Přerušované hladovění zkrátka není pro každého. Hlavně u žen bývají výsledky rozdílnými případ od případu. Někdy dokonce hrozí navyknutí na větší porce a v případě návratu do běžného stravovacího režimu s tím může být problém. Ačkoli přerušované hladovění může fungovat i jako dieta, určitě by nemělo být využíváno přednostně k hubnutí. Jedná se hlavně o styl stravování pro ty, kterým nevyhovuje jíst vícekrát za den. Hladovky častěji sedí spíš mužům, kteří berou jídlo jako palivo. Pro ženy, které si s jídlem rády vyhrají a těší se na svou ranní ovesnou kaši, nemusí být intermittent fasting dlouhodobě udržitelným řešením.

Zdroj: Johanka Mo, eatthis, healthline






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Sytý houbový krém

(4 hlasů)

Krůtí prsa s houbami

(9 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat