Spotřeba ovocného cukru pod kontrolou

20.06.2022 | Hubnutí

Může ovoce za to, že přibíráme na váze? Pojďme se na to podívat. Jahody, banány, pomeranče, kiwi, seznam by mohl pokračovat dál

Ovoce se považuje za super zdravou formu občerstvení, ale zatímco vláknina a další živiny v ovoci jsou skvělou součástí každé diety, mnoho druhů může mít také vysoké množství cukrů. Bez ohledu na to, odkud cukr pochází, může mít negativní dopady, a to i v případě, že je z ovoce (1). Znamená to ale, že bychom se měli ovoci vyhýbat obloukem? Určitě ne, ale bylo by chytré dávat si pozor na množství spotřeby ovocného cukru.

Jak je to s denní dávkou ovoce

Mohli bychom sníst dva šálky ovoce denně, ale záleží, jaké ovoce vybíráme. Může to být špatná zpráva pro milovníky ovoce, že jen dva šálky nakrájených banánů dosahují maximální doporučené množství (1).

Můžeme z ovoce ztloustnout?

Co jiného, kromě kalorií, znamená příliš mnoho cukru? Nadměrné množství vede k přibývání na váze, ke zvýšení hladiny triglyceridů v krvi, které mohou přispívat ke vzniku srdečních onemocnění a k vysoké hladině špatného cholesterolu (2). Některé studie (3) naznačují, že fruktóza, hlavní druh cukru obsažený v ovoci, může být ještě škodlivější, než jiné cukry, konkrétně glukóza. Fruktóza byla dokonce spojena se zvýšením břišního tuku, se zpomalením metabolismu, a celkovým přibíráním na váze. Má se za to, že strava s vysokým obsahem ovoce a zeleniny pomáhá zabránit zvyšování hmotnosti ve srovnání se stravou s vysokým obsahem vlákniny z jiných potravin. Přestože ovoce může pojmout až třikrát více kalorií na porci ve srovnání se zeleninou, jsou stále poměrně nízkokalorickou volbou, zvláště když zvážíme, jak vysoké množství vody a vlákniny obsahuje, a tím navodí pocit sytosti.

Z toho vyplývá, klidně si ovoce dopřejme, ale pamatujeme, že i ono obsahuje cukr, a tak to s jeho množstvím za den nepřehánějme, nebo vybírejme to, které obsahuje méně cukru.

Pro představu

Nejvíce cukru obsahuje hroznové víno a banán. Střední cesta je jablko, grep či ananas. Nejlépe je na tom lesní ovoce (1).

1 šálek hroznového vína  =  cca 23 g cukru

1 šálek banánu  =  cca 18 g cukru

1 šálek pomeranče  =  cca 17 g cukru

1 šálek ananasu  =  cca16 g cukru

1 šálek jablek  =  cca 13 g cukru

1 šálek jahod = cca 7 g cukru

1 šálek ostružin = cca 7 g cukru

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649719/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5174142/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5785258/,  https://health.usnews.com/wellness/food/articles/2017-03-24/can-fruit-make-you-fat






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat