Ploché břicho i s pomalým metabolismem

Ne každý má dostatečně rychlý metabolismus, aby přijatou energii pálil tak rychle, aby se nestihla ukládat. Přesto existuje několik (medicínských) tipů, které vám pomohou zbavit se tuku na břiše.

Metabolismus je proces, při kterém tělo to, co jíme a pijeme, mění ve využitelnou energii a ukládá. U některých lidí funguje lépe než u druhých – věci jako genetika nebo věk přitom hrají důležitou roli. Čím rychlejší a efektivnější metabolismus, tím jednodušší je zhubnout. Ale nemáte důvod k obavám, pokud ten váš není právě nejrychlejší. Existují jisté věci, na které se stačí soustředit, abyste tuk na břiše zhubli (1).

Vytvořte si kalorický deficit

Pokud máte pomalý metabolismus a chcete zhubnout břicho, mělo by vaší prioritou být přijímat méně kalorií. V zásadě platí, abyste jedli méně kalorií, než během dne můžete spálit. Dbejte na to, co jíte a přijaté kalorie alespoň přibližně počítejte. Nemusíte hned držet dietu, stačí jíst menší porce toho, na co jste zvyklí, nebo si nepřidávat (2).

Více pohybu během dne

Abyste zhubli tuk na břiše dlouhodobě, měli byste provozovat více vytrvalostního tréninku. Tím spálíte nejvíce kalorií a je to nejlepší cesta, jak nastartovat metabolismus. Zkuste každý den zvyšovat svoji srdeční frekvenci třeba krátkým sprintem nebo častějším během. Pokud to jde, choďte do práce pěšky, nebo vystupte o pár stanic dříve a zbytek dojděte. Z dlouhodobého hlediska to udělá velký rozdíl (3).

Nechte narůst svaly

Jakmile zjistíte, že stále hubnete, je na čase začít s posilováním svalů, to ovlivní váš metabolismus ještě víc. Více svalové hmoty vám při vytrvalostním tréninku zajistí, že spálíte ještě více kalorií (1).

Jezte zdravé tuky a proteiny

Proteiny a zdravé tuky potřebují více času, než je tělo stráví a na to je potřeba více energie. Sice je sport ta nejrychlejší cesta, jak metabolismus nastartovat, ale zdravé tuky a proteiny vám pomohou vybudovat svaly.Jíst byste měli více mandlí a vlašských ořechů, z ryb lososa a pstruha, avokádo, olivový olej, kuřecí nebo krůtí maso, luštěniny a tofu (4).

Nevzdávejte to

Pomalý metabolismus může být velmi frustrující, protože člověk nevidí výsledky hned. Proto je o to důležitější to nevzdávat. Jakmile tělo najde svoji novou rutinu, půjde to rychleji. Do té doby musíte ale vydržet. Dejte si realistické cíle a najděte si nějakého spojence, protože ve dvou se to lépe táhne (5).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32830223/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8017325/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4933620/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7326590/, (5) názor autora






Celkem 2 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat