Sportovní oblečení bez zápachu

01.12.2022 | Fitness

Ať už jste aktivní člověk anebo se jen zkrátka a dobře více potíte, možná jste zaznamenali, že některé vaše oblečení zapáchá i poté, co jej vyperete. Možná si říkáte: "Čím to je? A jak ten zápach z oblečení odstraním?"

Než se na to společně podíváme, pojďme si říci, že se v žádném případě není zapotřebí stydět, jelikož se jedná o poměrně běžný problém, který řeší spousta lidí... a naštěstí existuje mnoho způsobů, jak se zápachu zbavit.

Původce zápachu

Když se vaše tělesná teplota zvýší, vaše apokrinní žlázy produkují pot, aby se přebytek tepla uvolnil a tělo se začalo ochlazovat. To je sice bezva, nicméně má to háček. Pot pak interaguje s bakteriemi, které jsou již přítomny na vaší kůži a víceméně pouze číhají na příležitost. Reakce bakterií na vámi vyprodukovaný pot pak způsobuje onen nepříjemný zápach.

Z kůže zápach potu po tréningu nebo náročném dni dostanete dolů celkem snadno, jakmile si dopřejete pořádnou sprchu. Ovšem s vaším oblečením je to trochu jiná kapitola. Jakmile se totiž bakterie dostanou do látky vaší košile nebo trička, veškerý pach ulpí na vašem oblečení. Tajemství, jak se zápachu zbavit je tudíž jednoduchý:

Zabít bakterie, které stojí za jeho vznikem. Ano, přesně tak, řešením je zabít bakterie na vašem oblečení. 

Propocené oblečení okamžitě vyperte

Nejlogičtějším řešením jak se zbavit zápachu potu z oblečení je jeho okamžité vyprání. Chcete přece bakterie z oblečení odstranit dříve, než budou mít šanci se v něm pořádně zabydlet, že ano? Nicméně, přestože se jedná o nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak problém vyřešit, není to zrovna nejekologičtější řešení. Většina z nás pere prádlo pouze jednou nebo dvakrát týdně, abychom šetřili vodu i energie. Nejefektivnější je tedy případně s praním počkat a naplánovat si jej kolem dní, kdy nejvíce cvičíte ve fitku, či jinak aktivně trávíte svůj volný čas.

Dejte to k mrazu

Další trik, který moc lidí nezná: Pokud nemůžete okamžitě vyprat zpocené oblečení, použijte mrazák. Ano, čtete správně. Nízká teplota v mrazáku zničí bakterie, které jej způsobují. Oblečení samozřejmě vložte do sáčku, a až poté jej umístěte do mrazáku.

Namáčení před praním

Předchozí odmočení prádla může napomoci narušit zpocený povlak v podpažích, a následné praní více zefektivnit. První způsob namáčení je ponořit prádlo do lavoru s vodou a přibližně 30 ml pracího prostředku na 15–⁠30 minut. Případně můžete namáčet ve vodě s hrnkem bílého vinného octa 15–⁠20 minut. Poté vyperte, jak jste zvyklí.

Vynechejte aviváž

Mnoho lidí rádo používá aviváž v naději, že bude jejich prádlo měkčí a voňavější. Aviváž je naopak to nejhorší, co můžete k praní propoceného oblečení použít! Aviváž totiž ve skutečnosti nepříjemné pachy uzamkne uvnitř látky.

Do pračky přidejte jedlou sodu nebo citronovou šťávu

Jedlá soda je přírodní deodorant, který pohlcuje a odstraňuje nepříjemné pachy. Jelikož je jedlá soda zásaditá, zcela rozkládá pach potu, který je kyselé povahy. Stačí přidat několik lžic jedlé sody přímo do pračky. Citronová šťáva zase obsahuje kyselinu citronovou, která má antibakteriální vlastnosti. Proto vám s odstraněním pachů pomůže tím, že zaútočí přímo na zdroj (použijte ve formě granulované kyseliny citronové nebo citronové šťávy z čerstvého citronu –⁠ pozor na pecky a dužinu).

Nepoužívejte v případě výrazně barevných oděvů, kyselina citronová by mohla způsobit blednutí barev.

Sušení prádla venku

UV paprsky zabíjejí bakterie. Jednoduché. Pokud je tedy venku hezky a slunečno, sušte prádlo venku. Navíc šetříte životní prostředí tím, že nebudete zapínat sušičku. Nezapomeňte však, že na slunečním světle barvy oblečení blednou, proto oděvy sušte vždy naruby.

Nezapomeňte na pračku

Veškeré pachy odstraněné z vašeho oblečení mohou i nadále ulpívat v pračce, proto nezapomeňte na péči o vaši pračku a pravidelně ji čistěte, abyste se neocitli v začarovaném kruhu.

Zdroje: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat