Hula hoop je zábavná retro zábava s fitness výhodami

Chcete se náramně pobavit, shodit nadbytečná kila a ještě zpevnit břišní i zádové svaly? Roztočte boky a s nimi i obruč! Kolik tím lze spálit kalorií a jaká týdenní frekvence je ideální?

Věci, které spadají do kategorie retro, se zase vracejí do módy. A ne, vážně nejde jen o výrazné tapety na zeď, zvonové kalhoty a topy s nařasenými rukávy. I hula hoop je zase v kurzu! Proč má obruč, kterou jste okolo pasu naposledy otáčeli někdy na základní škole, takový opětovný věhlas?

Prospěšný návrat do dětských let

Pokud si alespoň matně pamatujete svá léta dětství, víte, že hula hoop neboli hooping kombinuje prvky tance, sportu a akrobacie. O této zábavě ze „staré školy“ můžeme říct také to, že za málo peněz dostanete opravdu hodně muziky (1). Stačí vám k ní totiž jenom vůle, pár minut času a obruč, kterou za skromný peníz nabízí celá řada obchodů se sportovním vybavením. Kouzlu hula hoopu propadly i celebrity, a to včetně hollywoodských hereček Zooey Deschanel a Liv Tyler i popové divy Beyoncé. A důvod je jasný. Přece kdo by nechtěl mít štíhlé křivky a zpevněné tělo? Tyhle účinky jsou posvěcené i vědou (1)!

Intenzivní trénink v pohodlí domova

Točení obručí vychvalují i poznatky americké studie uskutečněné Wisconsinskou univerzitou. Z těch vyplývá, že urychluje hubnutí a zlepšuje celkovou flexibilitu těla, přičemž posiluje nejen paže, ale i zádové a břišní svaly (2). Jak moc? Tak teď se něčeho podržte. Pokud jde o srdeční frekvenci a spalování kalorií, je hooping ve srovnání s většinou ostatních fyzických aktivit mnohem účinnější. Jeho příznivci od něj mohou očekávat podobné výsledky, jako by získali na lekci step aerobiku nebo kardio kicboxu. Tímto způsobem se dá spálit přibližně 210 kalorií za 30 minut (2). Jdete to toho?

Rýsování křivek s úsměvem

Lidé jsou znudění přeplněnými posilovnami a konvenčními tréninky. Chtějí cvičit s lehkostí a bez stresu. Hula hoop je v podstatě hračka, vykouzlí vám úsměv na tváři a připomene bezstarostné časy dospívání. Pro maximální fitness efekt se doporučuje 20 minut třikrát týdně (1).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31216547/, (2) www.acefitness.org/certifiednewsarticle/1094/ace-sponsored-research-hooping-effective-workout-or-child-s-play/, www.houseofwellness.com






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat