Cvičení a sport snižují riziko rakoviny tlustého střeva až o 90 procent

Cvičit, cvičit a zase cvičit. To by měl dělat každý člověk denně, pokud se chce vyhnout mnoha typům rakoviny. Nebo alespoň snížit riziko jejich rozvoje na minimum. Podle jedné z nejrozsáhlejších studií totiž častý pravidelný sport snižuje riziko rakoviny plic až o sedmasedmdesát a riziko rakoviny tlustého střeva až o devětaosmdesát procent.

Cvičení posiluje srdce, činnost a zdraví plic a také výkonnost imunitního systému. Cvičením se snižuje míra zánětů v těle, a to vše sečteno a podtrženo snižuje riziko rakoviny.

Jasné důkazy

„Výsledky našeho rozsáhlého výzkumu, který je jedním z prvních, největších a nejrůznorodějších výzkumů kohort sledujících vliv cvičení na výskyt rakoviny v populaci, je naprosto přesvědčivý a průkazný,“ tvrdí onkoložka doktorka Catherine Handy Marshal z John Hopkins University.

Rakovina tlustého střeva je nejčastějším onkologickým onemocněním v české populaci. A to především kvůli nezdravému jídelníčku a nedostatku pohybu.

Smutné české statistiky lze zvrátit

Ačkoli se mladší generace ve větší míře zapojují do změny stravy a pohybují se více než jejich rodiče, stále jsme v počtu nemocných a umírajících na rakovinu tlustého střeva na předních místech zemí světa. Rakovina plic je jedním z nejčastějších nádorových onemocnění světa. Ročně na něj umírají miliony osob na celé planetě.

Z výzkumu vyplývá, že osoby, které jsou sportovně nejaktivnější a cvičí denně, jsou před oběma typy rakoviny chráněny nejvíce. A i v případě, že onemocní rakovinou, mnohem častěji ji překonají a vyléčí se z ní.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat