Těhotenství zvyšuje biologický věk

Ačkoli je radostné očekávání jedno z nejkrásnějších období v životě ženy, tělo pochopitelně čelí určité zátěži. Z toho důvodu se zvyšuje jeho biologický věk, který udává míru opotřebení organismu. Ale dámy, nebojte se, v poporodním období přijde zotavení!

Když se na těhotenském testu konečně objeví vytoužené dvě čárky, emoce budoucí maminky se nedají ani popsat. I přestože čekání na potomka, zvláště v pokročilejším stadiu gravidity, nemusí být zrovna procházka růžovou zahradou, za ten roztomilý výsledek stojí každá vteřina. Nijak nevadí ani to, že tělo během těhotenství poněkud zestárne.

Jsou to měsíce? Anebo roky?

Výzkum (1) publikovaný v magazínu Cell Metabolism odhalil, že kvůli vyvíjejícímu se plodu může být biologický věk ženy minimálně o dvě léta starší. Pokud nevíte, co to ten biologický věk vlastně je, jednoduše shrnout se dá jako míra opotřebení organismu a jeho náchylnost k různým onemocněním, neboť se zaměřuje na celkový psychický i fyzický stav jedince. Než tedy matka v náručí láskyplně pochová svůj uzlíček štěstí, z biologického pohledu se její tělesná schránka opotřebí mnohem rychleji. Naštěstí to ale není trvalé – jaká úleva!

Už při šestinedělí se blýská na lepší časy

„Ve třech měsících po porodu jsme zaznamenali pozoruhodný pokles tohoto věku. U některých respondentek dokonce o celých osm let, což značí, že v poporodním období dochází k zotavení,“ uklidňuje americký lékař a hlavní autor uvedené studie Kieran O’Donnell v tiskové zprávě (3). Ten zároveň poukazuje na skutečnost, že různé ženy mají různé tempo rekonvalescence a všechno je to individuální záležitost. Podle něj tu hodně záleží na indexu tělesné hmotnosti v době otěhotnění i na tom, zda dotyčná kojí či nikoli. Inu, podstatné je hlavně to, že se biologické „stáří“ zase srovná, že?

Zdroje: (1) www.cell.com/cell-metabolism/abstract/S1550-4131(24)00079-2, (2) www.nm.org/healthbeat/medical-advances/science-and-research/What-is-Your-Actual-Age, (3) www.medicine.yale.edu/news-article/pregnancy-accelerates-aging-yale-findings/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

31 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:59
197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat