Hubnutí v zimě. Proč nám nejde tak dobře jako v létě

Je sice hezké, že jste si na přelomu roku předsevzali, že budete hubnout, ale možná zjišťujete, že to nebude tak snadné, jak to vypadalo. Nebojte, není to jen vaše vina! Svůj podíl na tom má i právě probíhající roční období.

Proč se nám v zimně hubne tak těžko?

Lákadla, kam se podíváš

I když jste tak nějak přežili vánoční a novoroční oslavy, vypadá to, že hodování nebude hned tak konec. Všude okolo jsou nějaká těžká jídla, vyvařují se omáčky, smaží masopustní koblihy, pečou koláče… Odolat je tak těžké! To můžete mít dietní plán jako vyšitý, ale pak se stavíte na nedělní oběd u rodičů nebo babičky a dědečka a nepoznáváte se. Salát totiž ti dobří lidé v zimě rozhodně nepodávají, že…

Je mi smutno, jdu jíst

Únava, vyčerpání, deprese z nedostatku slunečního světla… V zimě si naše tělo radostí zrovna neužívá. Tedy až na jednu – ano, jídlo. Spousta z nás má tendenci zahánět splíny a stres právě něčím na zub (a opět platí, že salát to nebývá). A protože v zimě jsme všichni tak nějak bez energie a nálady, je emoční přejídání častější, než když je venku všechno rozkvetlé, zelené a zalité sluncem.

Medvědi se mají

Ne že by lidé patřili k živočišnému druhu, který celou zimu prospí jako zmínění medvědi, ale jistou lenost v zimě nám evoluce ještě nestačila vzít. Zkrátka jako jiná zvířata šetříme energií. A to se s návštěvou posilovny několikrát týdně nějak neslučuje. Málokterý začátečník se k něčemu takovému opravdu odhodlá a hlavně se pak svého plánu cvičit a cvičit drží. Klobouk dolů před výjimkami.

Solím, solíš, solíme

Vzhledem k tomu, že v zimě jíme méně čerstvých potravin, především syrové zeleniny, zvyšuje se náš příjem soli z průmyslově připravovaných pochoutek. A to znamená jediné – naše tělo zadržuje vodu, čímž břibývá na váze, jsme nafouklí a bez energie. Pomoc je jednoduchá. Jíst co nejvíce čerstvých potravin (což je v zimě občas těžké), hlídat si příjem soli (vyhýbat se přímo soleným pochoutkám, jako jsou chipsy a spol.) a co nejvíc pít (čistou vodu, samozřejmě).

Mrkev, hm…

A když už jsme zmínili čerstvé potraviny v čele se zeleninou – v zimním období si mnozí lidé všímají, že na ně prostě nemají chuť. A není divu. Bojujeme se zimou, a tak raději zahřejeme své tělo i zevnitř. Něčím pěkně vařeným. Jak z toho ven? Zeleninu si prostě připravujte tepelně upravenou (některé druhy jsou tak pro tělo dokonce výživnější než zasyrova). Jen pozor, aby nebyla jen doplňkem, ale hvězdou talíře!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat