Jednoduché vychytávky pro pleť v menopauze

S menopauzou končí schopnost reprodukce a začínají potíže s kůží, která je mnohem citlivější a náchylnější k vráskám, dehydrataci, ekzémům a bohužel i akné. Podejte jí pomocnou ruku!

Ano, věk je jenom číslo, pravda. Ovšem bez ohledu na to, jak mladě se uvnitř cítíme, hormonální změny spojené s tímto „číslem“ neoblafneme my ani naše pokožka. Příkladem za všechny je menopauza, která pleti dává pořádně zabrat.

Vedlejší účinky, kterým se těžko vyhýbá

Podle dva roky starého výzkumu (1) má v tomto náročném ženském období problémy s kůží zhruba 64 procent příslušnic něžného pohlaví. „Je to synonymum pro masivní hormonální nestabilitu a mnoho příznaků menopauzy pokožku ovlivňuje,“ vysvětluje australská dermatoložka Katherine Armor (2). Co všechno tu hraje roli?

Nejen estrogen umí zatopit

V první řadě jde o estrogen, který zachovává pružnost a elasticitu pleti. Jeho množství se teď snižuje, s čímž se pojí i větší náchylnost k dehydrataci a vráskám. Hormonální výkyvy oslabují také přirozenou kožní bariéru, proto se zvyšuje frekvence různých typů ekzémů. Zvláštní kapitolou zde bývá i rozvoj takzvaných stařeckých skvrn a bohužel i pupínků. „Je to paradox a vlastně i krutý vtip. Právě když jste si mysleli, že dospívání a akné máte dávno za sebou, vrátí se vám v menopauze,“ potvrzuje jmenovaná expertka. No zkrátka a dobře, není to žádný med. Ale nezoufejte, stačí trochu pozměnit obvyklý způsob péče a budete zase vypadat skvěle.

Chce to nové produkty

Co fungovalo kdysi, už se v menopauze může jevit jako nedostačující. Dermatoložka Katherine Armor doporučuje najít vyhovující a hlavně spolehlivý hydratační krém, ideálně s obsahem retinolů, koenzymem Q10 a kyselinou hyaluronovou, která hydratuje a zpomaluje projevy stárnutí. Protože je nyní pokožka mnohem citlivější, bude vyžadovat i extra jemné a šetrné čistící přípravky s uklidňujícími přísadami. Naprostou samozřejmostí je v rámci ochrany kolagenu každodenní používání opalovacího krému – i když je slunce schované za mraky. K tomu všemu se soustřeďte na vyváženou zdravou stravu a nějaký ten pohyb. Je to to nejlepší, co pro svou krásu můžete udělat, myslí si Katherine Armor.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10092853/, (2) www.houseofwellness.com.au/beauty/face-and-body/menopause-skincare-tweaks






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat