Zbavte se otravné žárlivosti

Žárlíte? Pokud si tím jdete sami sobě na nervy, zkuste tyto negativní emoce odbourat. Není to tak těžké, jak to vypadá.

Kdy jste naposledy pocítili nádech žárlivosti? Buďte k sobě upřímní, je v pořádku to přiznat. Možná šéf povýšil kolegu místo vás. Třeba už roky čekáte na žádost o ruku a teď se prstenem pochlubila kamarádka, která je ve vztahu pouhých pár měsíců. Důvod mohl být i ten, že vaši drahou polovičku až moc vřele pozdravila atraktivní sousedka. Nějaký ten spouštěč se může najít vždycky.

Odkud se tohle bere?

„Pocity žárlivosti obvykle pramení z nejistoty,“ myslí si uznávaná americká psychoterapeutka a autorka knih Amber Trueblood. Tento „zásadní strach“ podle ní snižuje vlastní vnímanou hodnotu, a naopak zvyšuje emoční nestabilitu, proto může rozbíjet partnerské, pracovní i přátelské vztahy. Naštěstí se dá udržet na uzdě. Chcete vědět, jak?

Proměna v osobní sebereflexi

Ne, vám ani tak moc nevadí, že sekretářka vašeho šéfa vypadá jako modelka z katalogu a opačné pohlaví z ní úplně šílí. Deprimuje vás spíše fakt, že vás si v kanceláři nikdo nevšímá. Jinými slovy – negativní pocity se netýkají člověka, na kterého žárlíte, ale toho, že se to neděje ve vašem životě. Výše jmenovaná expertka doporučuje neztrácet čas přemýšlením o úspěchu jiných, podle ní byste se měli zaměřit na své vlastní schopnosti a dovednosti, které vás od ostatních tolik odlišují a dělají z vás jedinečnou osobu. „Soustřeďte se na sebe a buďte k sobě laskaví, při odbourání žárlivosti je to velice užitečné,“ radí Amber Trueblood. Takže už žádné sledování toho, kde je tráva zelenější!

Nechte se inspirovat

„Žárliví jedinci jsou přesvědčení, že ostatní mají to, co oni mít nemohou,“ domnívá se další americká terapeutka, kterou je Tamar Chansky. V cestě za štěstím vám však nikdo nebrání, místo vzteku a frustrace se zkuste nechat inspirovat a identifikovat osobní cíle. Podstatným krokem je zde i pěstování sebelásky, která může napravit nezdravé vztahové vzorce. Že žárlíte z čisté lásky? Americká klinická psycholožka Brenda Wade to vidí jinak. „Je to známka majetnictví a obav, že partnera můžete ztratit. Komunikujte s ním o úrovních oddanosti a jeho případných tendencích k nespolehlivosti. Jeho ujištění a pohled na danou situaci váš strach zmírní“ uzavírá tato specialistka.

Zdroj: www.realsimple.com/health/mind-mood/emotional-health/how-to-stop-being-jealous






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat